El Departament de Salut amplia el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte (PDPCCR) a partir del mes vinent a tota la Regió Sanitària de Girona. El cribratge del càncer colorectal, que es va començar a introduir al Baix Empordà el 2013 i que aquest any s'ha estès a la Garrotxa i al Ripollès, es començarà a desplegar alhora a totes les comarques on encara no s'havia implantat, és a dir, al Gironès, Pla de l'Estany, la Selva, l'Alt Empordà i l'Alt Maresme.

A partir del setembre començaran a enviar-se les primeres cartes convidant tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys -la població diana, el col·lectiu amb més probabilitats de patir aquest tipus de càncer- de les primeres ABS per on s'estendrà: l'ABS Girona 4 (Taialà), Santa Coloma de Farners, Blanes, l'Escala i Canet. Durant el darrer trimestre de l'any, un total de 14.161 veïns d'aquestes àrees rebran una carta a casa seva on se'ls explicarà el programa i se'ls informarà de com participar-hi.

Qui hagi rebut la carta d'invitació i vulgui participar-hi, s'haurà de dirigir a una farmàcia adherida al programa. L'interessat haurà de lliurar la carta que hagi rebut, on hi haurà un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a l'establiment. El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta.

Si els resultats són negatius, els participants rebran una carta on se'ls informarà d'aquest resultat i se'ls tornarà a convidar al cap de dos anys. Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies del centre respectiu, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d'una colonoscòpia diagnòstica.

Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o dirigir-se a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.

El procés d'implantació és el mateix a totes les comarques, per àrees bàsiques de salut i durant dos anys fins a tenir cobert tot el territori, un total de 144.206 habitants.

S'estima que s'adherirà al programa el 50% de la població i que s'hauran de realitzar unes 3.800 colonoscòpies.

La unitat d'endoscòpies de l'hospital de Santa Caterina de Salt serà la de referència per als habitants del Gironès, Pla de l'Estany i Selva Interior; els de l'Alt Empordà s'hauran de dirigir a l'Hospital de Figueres i els de la zona de l'Alt Maresme i la Selva Marítima tenen com a referència la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (hospitals de Sant Jaume de Calella i Comarcal de Blanes) en cas que s'hagin de realitzar una colonoscòpia.

L'organització ha implicat la coordinació dels col·legis de farmacèutics de Girona i Barcelona -per l'Alt Maresme-, l'atenció primària, les unitats d'endoscòpies dels hospitals comarcals i l'Oficina Tècnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària, amb el suport de la Regió Sanitària del CatSalut.

Per tal de poder estendre el programa a tota la Regió Sanitària, aquest mes de setembre es duran a terme els últims preparatius previs. Concretament, es farà la formació als farmacèutics i als professionals de l'atenció primària, s'habilitaran els sistemes d'informació per garantir la connectivitat entre l'Oficina Tècnica, el laboratori, i les unitats d'endoscòpies dels hospitals, i es farà la primera tramesa de cartes.