Per eliminar definitivament la plaga del cargol poma 2,9 hectàrees del Baix Empordà han estat fumigades. L'operació s'ha fet aquest dimecres, dia 26 d'agost, a la tarda als municipis de Palau-sator i Fontanilles. Per tractar les parcel·les d'arròs infectades s'ha utilitzat la saponina, un producte biològic utilitzat a les terres de l'Ebre per lluitar contra el mateix cargol.

Aquest tractament immediat va ser acordat per la Comissió Tècnica de Seguiment del Cargol Poma al Baix Empordà, creada el passat dia 19 d'agost. El fet de fer l'aplicació amb helicòpter ha estat motivat, bàsicament, per no entrar cap tipus de maquinària al camp, que podria provocar la propagació del cargol poma. També per evitar el moviment pel cultiu de personal, sacs i remolcs, que suposaria un elevat risc de propagació.

Aquesta és una acció més de les mesures immediates i contundents de prevenció i eradicació del cargol poma. Des del primer moment que es van detectar, al capvespre del dia 12 d'agost, les primeres postes de cargol a la parcel·la afectada, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura i l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals estan fent prospeccions intensives, no sols de la parcel·la afectada (2 vegades a la setmana), sinó de parcel·les veïnes, canals i desguassos. Fins ara ja s'han detectat 4 cargols adults i 28 postes.

Totes les accions que s'estan prenent estan d'acord amb el que estableix la Decisió de la Comissió Europea UE/697/2012, relativa a les mesures per evitar la introducció en la Unió Europea (UE) i la propagació al seu interior del cargol poma. Entre aquestes mesures està l'establiment d'una zona demarcada, que consisteix en una zona oficialment infestada i una zona tampó, on cal prendre mesures contundents d'eradicació.

El Departament va presentar una denúncia davant la sospita que l'arribada del cargol poma al Baix Empordà sigui deguda a una actuació dolosa.

En aquest sentit, els Agents Rurals a Girona estan realitzant controls en vehicles per evitar noves introduccions de cargol poma a la zona. El Departament, conjuntament amb l'ADV de l'arròs de Pals, continuarà amb el Pla d'Acció previst per tal d'eliminar el cargol poma de la zona arrossera del Baix Empordà, sempre en concordança amb els acords consensuats de la Comissió Tècnica de Seguiment del Cargol Poma al Baix Empordà.

Formen part de la Comissió representants de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Cos d'Agents Rurals, de Forestal Catalana, de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'arròs de Pals, de la Comunitat de Regants del reg del Molí de Pals, del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, i de les organitzacions professionals agràries, entre altres representants del sector