A punt de finalitzar la temporada turística, els hotels gironins ja fan balanç. No han esperat ni a començar setembre, ni tan sols a acabar agost, per proclamar que les xifres d'ocupació d'aquest any han sigut notablement millors que les de 2014. L'alegria és difícil de contenir, ja se sap, així que ahir mateix la patronal hotelera gironina va anunciar que l'ocupació als seus establiments el mes de juliol va ser un 8% superior a la de juliol de 2014, i la d'agost un 6% més alta que un any enrere. Pel que fa a setembre, les previsions no són menys optimistes.

La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona va efectuar ahir balanç de la temporada d'estiu 2015, a través de les dades dels seus associats, les quals conclouen que en comparativa amb l'any 2014, l'ocupació hotelera s'ha incrementat un 8% al juliol i un 6% a l'agost.

Per zones geogràfiques, les dades han sigut les següents; l'ocupació hotelera del litoral de les comarques de Girona en el mes de juliol ha estat del 70% a la comarca de l'Alt Empordà, del 65% a la Costa Brava Centre i del 75% a la Costa Brava Sud.

Pel que fa la ciutat de Girona i a les seves rodalies l'ocupació ha sigut del 70% i a les zones d'interior, un 60% a la zona de la Selva interior i un 75% a la Garrotxa. Respecte a les zones de muntanya de la Cerdanya i el Ripollès l'ocupació ha estat del 55% i el 50%, respectivament.

Pel que respecta al mes d'agost, l'ocupació ha sigut del 85% a l'Alt Empordà, del 90% a la Costa Brava Centre i a la Costa Brava Sud.

A la ciutat de Girona i a les seves rodalies ha sigut del 85% i a les zones d'interior, un 75% a la zona de la Selva interior i un 80% a la Garrotxa.

Pel que fa a les zones de muntanya de la Cerdanya i el Ripollès, ha sigut del 70% i el 65% respectivament.

El perfil de turista

El perfil de turista dels mesos de juliol i agost ha sigut majoritàriament de proximitat, segons la mateixa Federació. Això coincideix amb les dades que va donar a conèixer l'Institut Nacional d'Estadística fa pocs dies, en què ressaltava un gran increment del turisme nacional. Segons la patronal gironina, la major part de clients han sigut aquest estiu de la província de Barcelona, i en algunes zones concretes de la resta de províncies catalanes. Bàsicament es tractava de famílies i parelles de mitjana edat.

Pel que fa al turista estranger, el francès és el que més ha visitat les comarques gironines durant els dos mesos esmentats, seguit de britànics, alemanys i belgues. També s'estan recuperant a la demarcació a poc a poc el turista italià i el de la resta de l'Estat espanyol.

En comparativa amb els mateixos mesos de l'any anterior, l'ocupació del mes de juliol ha augmentat un 8% i la d'agost un 6%, en termes generals a la província de Girona. Les causes d'aquest increment són gràcies al bon temps, a la petita recuperació econòmica i a les incidències polítiques d'altres països del mediterrani, més o menys competidors amb la Costa Brava, assegura la patronal.

De cara al mes de setembre els percentatges d'ocupació encara són incerts, atès que depenen sobre tot de les reserves d'última hora, ja que «cada vegada el turista passant és més important sobretot durant aquest mes». No obstant això, la Federació preveu que els puntals d'ocupació se situïn a la primera quinzena de setembre. El perfil de turista serà el mateix que el dels mesos de juliol i agost, i es preveu que les estades siguin d'entre 2 i 3 dies per persona.