I finalment va arribar un estiu. O sigui, "l'estiu", aquell que seria recordat per sempre i que va batre tots els rècords de turisme. Els hotels gironins no troben en la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) cap juliol amb més clients ni més nits d'hotel venudes que el mes passat. El primer recompte estival de visites atorga al turisme gironí el millor resultat de viatgers i pernoctacions del qual hi ha constància -almenys des dels primers 90-, la qual cosa reafirma, amb les xifres divulgades per l'INE, la impressió positiva dels empresaris respecte a l'arribada del principi de la fi de la crisi.

Les dades fredes, gairebé mig milió de clients (vegeu gràfic superior) que van passar als hotels de les comarques de Girona més de dos milions de nits, donen fe d'una significativa alça de visites, però també, o sobretot, de la recuperació de la capacitat de consum de la clientela, de la tornada als nivells d'ocupació d'abans de la crisi i de la lenta reparació dels indicadors de rendibilitat del sector turístic gironí, que estava en reculada pràcticament des de 2010 si exceptuem un lleuger repunt el 2013. Els establiments hotelers de les comarques de Girona van rebre més turistes que mai en un mes de juliol, especialment gràcies a l'extraordinari creixement del turisme nacional (català i espanyol), que es va incrementar en un 23% respecte al juliol de 2014. Les raons, assegura la patronal, no s'han d'anar a buscar només en l'inici de la sortida de la crisi, sinó també en el bon temps -sobretot en comparació a l'any passat- i en la inestabilitat política de diversos països mediterranis que suposen competència directa.

Tanmateix, els hotelers diuen que el creixement no es veurà reflectit amb la mateixa intensitat en els beneficis econòmics, ja que, segons asseguren, fa anys que estan ajustant preus per fer front a la crisi.

De tota manera, com també es pot comprovar en el gràfic superior (les dades no corresponen a hotels gironins sinó al global de Catalunya), des del febrer els preus han anat evolucionant a l'alça, cosa que sembla indicar que el sector torna a obtenir beneficis clars. Valgui dir com a exemple que l'increment de preus als hotels de Catalunya al juliol va ser del 6,68%, el més alt de l'Estat espanyol.

Més de 2 milions de llits

Els hotelers gironins van vendre aquest juliol 2.038.897 llits, una xifra extraordinària, ja que només el 2013 s'havien superat els 2 milions, però a penes per 2.000 llits.

Els gairebé mig milió de clients (499.612) suposen també un rècord absolut, com es veu en el gràfic. Els hotels gironins van tocar fons l'any 2009, en plena crisi, quan van superar per poc els 400.000 clients i l'1,8 milions de pernoctacions.

El preu mitjà d'una habitació als hotels catalans era, al juliol, de 103 €, mentre que al juliol de l'any passat era de 96,5, i al juliol de 2013, de 97. És a dir, després de l'ajustament de preus a què va obligar la crisi, és evident que els hotelers ja estan en condicions d'obtenir de nou més rendibilitat.

El repunt d'aquest estiu ha vingut donat essencialment pel turisme espanyol i català, sobretot per aquest últim. Els hotels de les comarques de Girona van acollir al juliol 2.038.897 pernoctacions, la majoria a la costa. Al juliol de 2014 havien sigut 1.890.973, quasi 150.000 menys. El turisme estranger ha experimentat una lleugera millora, del 3,2%, i va arribar a les 1.513.174 pernoctacions. El turisme nacional, en canvi, va passar de les 425.660 a les 525.724, un 23,5% més.

Els resultats a nivell de Catalunya van ser similars als de les comarques de Girona. Les pernoctacions hoteleres van augmentar a Catalunya fins prop dels 7,6 milions, una pujada del 3,92% respecte al juliol de 2014, també gràcies a l'increment del turisme nacional.