Tres cigonyes van morir el dijous (dia 27 d'agost) a la Garrotxa. Una va impactar contra els fils de les torres elèctriques situades al terme municipal de les Preses, a la zona del Caprabo. Les altres dues van morir per la mateixa causa al terme municipal de la Vall d'en Bas, prop del poble del Mallol. Una d'aquestes cigonyes va caure en un camp de moresc i tot tenir la certesa que havia mort, els agents rurals no la van trobar.

A les Preses, dues cigonyes més van quedar ferides i els agents rurals les van traslladar al Centre de Recuperació de Fauna dels Aiguamolls de l'Alt Empordà. Les cigonyes van morir per l'impacte amb els fils i també per la descàrrega elèctrica que va seguir.

Uns vuit dies abans, unes 20 cigonyes van morir al Pla de l'Es?tany. La major part d'aquestes aus van quedar electrocutades deprés de posar-se sobre els fils d'alta tensió al terme de Cornellà del Terri. Per la mateixa causa també van morir cigonyes al terme de Porqueres, al Pla de l'Estany.

La mort de les aus ha ocorregut en el context de visualitzacions d'estols formats per un elevat nombre d'ocells que migren dels països del nord d'Europa cap a l'Àfrica. Les visualitzacions de cigonyes van començar el 13 d'agost a la Cerdanya. Més de cent aus es van assentar a les teulades i campanars de Bellver de la Cerdanya. Poc després van trobar 3 aus electrocutades en aquesta comarca.

Entre el 12 i el 13 d'agost, 26 cigonyes van morir a Mas de Barberans (Montsià). El 15 d'agost, tres cigonyes van morir electrocutades a les línies elèctriques de l'Aguda a Torà (la Segarra).

Les morts de cigonyes per electrocució van provocar la protesta d'Ecologistes de Catalunya (EdC). L'entitat ha demanat la reforma de la legislació per exigir responsabilitats a les empreses elèctriques -a Catalunya, principalment Endesa- i a l'administració. També ?exi?geixen aplicar sistemes de modificació de torres per evitar noves electrocucions que, en la seva opinió, són assumibles tècnicament i econòmicament.

La mort per electrocució -que afecta milers d'aus cada any a Catalunya- és la principal causa de mort d'ocells de gran envergadura, que es posen sobre de les torres elèctriques durant els seus viatges migratoris. D'entre les espècies més afectades, destaquen les cigonyes, voltors, aligots, àligues, astors i ardeids.

Visualitzacions

El 18 d'agost centenars de cigonyes es van assentar entre el campanar i la teulada de les esglésies de Sant Pere Martir a Olot. Els veïns d'Olot van apuntar que eren un nombre de cigonyes visiblement superior al d'altres anys.

També, el 18 d'agost van visualitzar 130 cigonyes a Banyoles i als camps de Cornellà del Terri. El 19 d'agost fins a 200 cigonyes es van assentar als camps de Vilobí d'Onyar. El 24 d'agost es van visualitzar centenars de cigonyes a Tona (Osona) i a Calella de Palafrugell. El 26 d'agost, centenars de cigonyes van passar la nit a Olot, a la Pujada de la Solfa i el 27 un estol de centenars d'aus va ser fotografiat a Bonmatí.

Fonts dels Agents Rurals han informat que s'ha detectat un progressiu augment del nombre de cigonyes dels anys 90 fins ara. En els darrers anys, fins i tot, hi ha un grup de cigonyes sedentàries a les comarques gironines. Encara ahir un estol es va assentar als prats de Bellver de Cerdanya.

Tot i que no s'ha comptabilitzat si hi ha més cigonyes que d'altres anys, les visualitzacions es compten en un context d'alça del nombre de cigonyes. Una puja que dura des dels anys 90.