El rector de Gargallà i Clariana de Cardener, mossèn Ramon Cabana i Vilardell, va morir aquest dilluns a causa d'un infart mentre pujava a la muntanya del Canigó, a la Catalunya del Nord. Cabana, de 65 anys i nascut a les Lloses, es va trobar malament durant la caminada que feia amb uns amics i va ser traslladat a l'Hospital de Perpinyà, on no van poder fer res per salvar-li la vida. El lloc i l'hora del funeral encara es desconeixien ahir al vespre, ja que el cos del difunt es troba en territori francès i primer cal fer efectiva la seva repatriació. Capellà i professor jubilat, que des de la seva ordenació el 1975 havia estat vinculat a nombroses parròquies del Bages, el Berguedà i el Solsonès ,on havia deixat una forta empremta pel seu tarannà obert i la seva vitalitat.

Cabana vivia al poble de Gargallà on actualment n'era el rector i ajudava pastoralment a les parròquies de Sorba, Freixinet i Su. La notícia de la seva mort va sobtar ahir els veïns d'aquests municipis i també de les altres poblacions on havia deixat una forta empremta com és el cas de Balsareny, la seva primera parròquia, i Gironella i Súria on havia fet de professor als instituts d'aquests municipis. Es va ordenar sacerdot el 1975 i, de seguida, va ser destinat a Balsareny, on va participar activament en la fundació del Cercle Cultural de Balsareny, del qual formava part de la junta consultiva i col·laborava en la publicació local Sarment. Ahir, des de l'entitat es mostraven «sobtats» per la tràgica notícia, i recordaven el seu pas pel poble i per l'associació, a la qual va contribuir des de la parròquia i des de l'escoltisme. Ramon Carreté, membre de l'entitat, el definia ahir com una persona «molt dinàmica, treballadora i activa, que es va involucrar en la vida social del poble».

En els darrers anys, mossèn Cabana havia publicat diversos llibres: Pres tu, pres jo (2012), que explica les seves vivències com a voluntari a la presó dels Lledoners; El papa Francesc: els seus gestos (2013), sobre les expectatives de canvi que el nou papa va generar des dels seus primers dies de pontificat i Quaranta cursos, quaranta classes (2014), reflexions sobre la seva experiència com a docent.

Rector poc convencional

Cabana ha defensat sempre un cristianisme d'idees socialment avançades, en la línia del bisbe Pere Casaldàliga. Tot i ser un ?capellà progressista, no formava part del fòrum Ondara «perquè jo vaig més enllà», assegurava en una entrevista al diari Regió7 (del mateix grup editorial que Diari de Girona), el setembre del 2013, amb motiu de la publicació d'un llibre on analitzava els gestos del papa Francesc, en qui veia un canvi esperançador per a aquest nou cicle. Molt crític amb el model actual de l'església catòlica, en alguna ocasió, també havia fet públiques les seves desavinences amb el bisbe de Solsona, Xavier Novell.