El Departament de Salut va presentar ahir una aplicació per a dispositius mòbils desenvolupada per facilitar el control de la vacunació. La iVacunes és gratuïta i permet als pares tenir informació al telèfon i a la tauleta sobre quines vacunes han rebut els seus fills i de quines malalties protegeixen.

També funciona com un calendari que els alerta de les vacunes que encara estan pendents i de les dates quan toca rebre-les. Per a Ruiz la irrupció de les noves tecnologies al món de la salut «és imparable» i evidencia que «no té sentit poder llogar un hotel a través del telèfon però en canvi no poder consultar informació tan rellevant com aquesta».

Aquest aplicatiu disponible per a dispositius mòbils amb sistema Android i iOS conté informació tant de les vacunes sistemàtiques -indicades per a tota la població a partir de l'edat infantil i que s'apliquen d'acord amb el calendari de vacunació vigent- com les no sistemàtiques -indicades per a determinades persones o sectors de població i en situacions especials. La informació recollida queda emmagatzemada única i exclusivament en el dispositiu des del qual l'usuari s'ha descarregat l'aplicació.

Ni la Conselleria de Salut ni els desenvolupadors de l'aplicació poden tenir accés a les dades que l'usuari transfereixi i en cap cas poden ser cedides a tercers.

Els departaments de Salut i d'Ensenyament de la Generalitat posaran en marxa un protocol d'actuacions específiques dirigides a les persones que no han vacunat els seus fills per informar-los dels beneficis d'aquesta pràctica.

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, va explicr ahir que la gran majoria de nens catalans estan correctament vacunats amb percentatges per damunt del 95 %, però reconeix que hi ha famílies «reticents».

El cas del menor mort el mes de juny passat a Olot, que no havia estat vacunat de diftèria, va provocar un augment del 25 % de les vacunacions en adults i menors a la zona, encara que posteriorment la situació es va estabilitzar amb rapidesa, segons va explicar ahir el secretari de Salut.

Mateu va admetre que no han tingut gaire èxit a l'hora de convèncer el col·lectiu «antivacunes» que aquestes comporten més beneficis que riscos, cosa que atribueix al fet que aquestes persones prenen decisions a partir d'informació «esbiaixada».

El pneumococ i la varicel·la

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar que la Generalitat es farà càrrec del cost de les vacunes contra el pneumococ i la varicel·la. Ambdues estaran incloses al calendari de vacunes sistemàtiques i, per tant, els professionals podran administrar-les a partir de 2016.

Fins ara, els pares que volien administrar la vacuna de la varicel·la havien de desplaçar-se fins a Andorra per comprar-les. Tenien un preu d'uns 40 euros cadascuna de les dues dosis de la varicel·la i entre 70 i 80 euros la de pneumococ, que sí es podia comprar en farmàcies de l'Estat.