Un total de 310 mòduls prefabricats són els que conformen o complementen els centres educatius de les comarques gironines, és a dir, un 25% dels centres de la demarcació tenen barracons. D'aquesta manera es converteix en la demarcació de Catalunya que té més barracons repartits entre escoles i instituts. Tot i que enguany se'n deixaran d'utilitzar 24 també se n'instal·laran 17 de nous per a iniciar el curs 2015-2016. De tots aquests mòduls prefabricats 170 estan instal·lats en 28 centres educatius gironins -19 escoles i 9 instituts- que estan compostos totalment per barracons. Els 140 mòduls restants estan ubicats en 84 centres -65 escoles i 19 instituts- que parcialment tenen algun barracó. El director territorial d'Ensenyament, Albert Bayot, destaca que aquests mòduls prefabricats «poden ser de tipologia diversa a cada centre: aules, despatxos, lavabos, menjador, biblioteca, laboratoris, entre d'altres». Afegeix a més que «tot i l'esforç» per la construcció dels centres educatius «és un procés lent i complicat», tot i que es defensa dient que els barracons «tenen bones comoditats, bons espais, condicionament d'aire i la comunitat educativa entén que és una solució correcta».

Aquesta mantinguda del nombre de barracons s'entén també per l'increment de quasi 600 alumnes -un 0,48%- respecte a les xifres del curs passat. Han disminuït, però, el nombre d'inscrits en el nivell d'educació infantil (- 2,59%) i a Batxillerat (-2,99%). Educació Primària ha notat un lleuger increment i l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) «es manté perquè així la demografia ho marca», explica Albert Bayot. Afegeix que des del Departament d'Ensenyament estan assolint el seu objectiu d'equilibrar els percentatges d'alumnat en batxillerat i formació professional, situant-se en un 60% i un 40% respectivament.

Una de les coses positives que ha remarcat Albert Bayot és que Girona «és la demarcació on han augmentat més en els darrers cinc anys els alumnes en estudis postobligatoris». De fet, aquest curs s'incorporen 9 cursos nous, 8 d'ells en Dual. Amb la incorporació d'aquests nous cursos totes les comarques gironines disposen de cursos de Formació Professional Dual i «van creixent les places», assegura el director territorial d'Ensenyament. A més, s'han incorporat dues modalitats de batxillerat a l'institut de Vilafant i tres nous centres -entre ells l'institut Narcís Xifra de Girona- incorporen l'oferta de Batxibac, la doble titulació de batxillerat i Baccalauréat.

Menys alumnes per classe

Pel que fa a les ràtios d'alumnes, a P3 el 93% dels centres tenen grups per sota els 25 alumnes i a 1r d'ESO el 86,71 dels instituts gironins tenen classes amb menys de 31 alumnes. Albert Bayot diu que «amb el tema ràtios no es pot demanar més, i que gràcies a la davallada demogràfica fa anys que anem a la baixa». Manifesta també que en termes generals s'han pogut permetre ràtios de 21 alumnes a Girona, Salt o Olot i en els pobles grups de 17 i 18, «és una de les coses que els centres agraeixen».

Pel que fa els equips docents, aquests han notat un increment de l'1,86%, és a dir, aquest curs hi haurà a les aules gironines 152 professors i professores més. On més han augmentat és als nivells de secundària, seguit de primària i les escoles d'adults. En aquest últim es deu a l fet que s'hi ha inclòs els docents de la plantilla del CFA al centre penitenciari Puig de les Basses de Figueres.

Els centres públics d'ensenyament gironins han notat una variació mínima: Sant Jordi Desvalls, que havia perdut la seva llar d'infants, la recuperarà i també s'ha perdut un centre d'educació infantil a la Vajol i es deriven a Agullana. Per contra, s'ha posat en funcionament l'extensió de l'institut Vescomtat de Cabrera a Breda. Per altra banda s'ha perdut un centre educatiu privat, la llar d'infants El Petit Avet de Ripoll.

Noves construccions

Actualment estan en marxa cinc processos de nova construcció a l'escola La Sínia de Calonge, a l'escola Pirineu de Campdevànol, a l'escola Sa Forcanera de Blanes, a l'escola Vall d'Aro de Castell-Platja d'Aro i a l'escola La Benaula de Caldes de Malavella. Mentre que a Blanes i Castell-Platja d'Aro ja s'està efectuant el trasllat del material, l'escola La Benaula s'haurà d'esperar a principis d'octubre i començar el curs amb els barracons. Per a les actuacions de millora RAM (Reforma, ampliació i millora) hi ha 52 actuacions que entren en funcionament el 2015 i 28 més que són d'obra menor. En total s'hi inverteixen 3.174.297,73 euros, un 66% més respecte a l'any passat.

El director territorial d'Ensenyament, Albert Bayot, explica que s'ha destinat l'estiu a «organitzar les actuacions per tenir-ho tot enllestit per l'inici de curs però hi ha actuacions que són complexes» així que tot i que està previst que el 14 de setembre -inici del curs- tots els mòduls prefabricats i centres estiguin enllestits «tenim pensades alternatives per si algun cas falla per diferents motius, com per exemple la pluja, que podria endarrerir alguna obra».

Afegeix, però, que les condicions meteorològiques de moment «no han afectat massa» i que les obres imprescindibles estaran llestes per a l'inici de curs, «les que no ho estiguin és perquè no afecten l'escolarització i es faran al llarg del curs».