Més de 56.000 persones de les comarques gironines pateixen de migranya i d'aquestes, unes 15.000 ho fan de manera crònica, és a dir, que tenen mal de cap més de 15 dies al mes. Són dades de la Societat Espanyola de Neurologia, que calcula que dels 3,5 milions de persones a l'Estat que pateixen aquesta dolència, n'hi ha un milió que tenen migranya crònica.

La xifra, diuen des de la Societat Espanyola de Neurologia, augmenta cada any un 3% a causa de l'automedicació i a la manca de diagnòstic i tractament.

Segons els neuròlegs, fins a un 25% dels pacients que pateixen de migranya mai han consultat la seva malaltia amb el metge i un 50% abandona el seguiment després de les primeres consultes. Altres causes que, segons la Societat Espanyola de Neurologia, cronifiquen aquest mal de cap són el sobrepès, la depressió o els trastorns de la son.

La Societat Espanyola de Neurologia ha fet públiques aquestes dades amb motiu del Dia Europeu d'Acció Contra la Migranya que se celebra demà.

La migranya és una de les vint malalties que més discapacitat quan es pateix i el més habitual és que aquesta cefalea es manifesti en un sol costat del cap, encara que posteriorment s'estengui a banda i banda.

«En el 85% de les crisis es pateix un intens dolor pulsàtil que augmenta amb l'activitat física o el simple moviment, i gairebé el 90% dels pacients experimenten nàusees durant aquests episodis de mal de cap. Més d'un 75%, a més, pateixen hipersensibilitat als estímuls sensitius», explica Patricia Pozo, coordinadora del Grup d'Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia.

Més del 42% dels pacients amb migranya pateixen algun tipus de discapacitat moderada o greu, diuen des de la societat mèdica que agrupa els neuròlegs de l'Estat.

Possibles desencadenants

Tot i que la predisposició a patir migranya té un caràcter genètic, hi ha certs estímuls o desencadenants que, encara que no són la causa de la crisi sí que poden ser els responsables de provocar un episodi de dolor. L'estrès (58,6%), l'alteració del ritme de son (35,1%), un dejuni perllongat (16,7%) i el consum d'alcohol (10,6%) són els principals desencadenants dels episodis de cefalea.

«També cal tenir en compte altres com els canvis hormonals, els canvis climatics i de temperatura, certes olors i també alguns aliments», comenta aquesta doctora.