11 de setembre de 2015
11.09.2015

Mares gironines recullen material per als nadons dels refugiats

La iniciativa que només va començar amb unes quantes persones, en tres dies ja s'ha estès a nombrosos punts

11.09.2015 | 08:36
Dues voluntàries empaquetant el material que recullen des del local de Salt per als nens sirians.

Un grup de mares gironines va començar una recollida de portanadons i material com ara roba d'abric per al poble sirià impactades per les imatges de refugiats que els arribaven a través dels mitjans. «Estem desbordats i impactats per la solidaritat de la gent», explicava Marta Meléndez, fundadora del grup de criança Eco-Mares i una de les impulsores de la iniciativa. Res els feia pensar que el que volien fer a títol individual, acabaria convertint-se en tres dies en tota una plataforma de recollida arreu de Catalunya.
Sabien que hi havia una entitat grega, Kos Kindness, que ho estava fent i van començar a agafar el material de coneguts i familiars per enviar-ho tot conjuntament. En només 48 hores ja hi havia gent de Barcelona i de la demarcació de Girona interessada i van decidir crear un grup de Facebook, «SOS Síria a Catalunya. Recollida de material de criança per als refugiats» per anar informant dels diferents punts de recollida. La crida actualment s'ha estès com la pólvora gràcies a les xarxes socials i el WhatsApp i ara ja tenen un local de Càritas, cedit per l'Ajuntament de Salt, on centralitzar la recollida de material a comarques gironines. També hi ha punts de recollida a Banyoles, Sant Feliu de Guíxols, Vilabertran, Bordils i Amer. Fora de la demarcació, també hi ha punts de recollida al Maresme i el Barcelonès, a través de ciutats com ara Mataró i Badalona.
L'espai, però, se'ls està quedant petit i des d'ahir que han decidit començar a empaquetar-ho en caixes i distribuir-ho en palets, degudament classificats. Segons explica Meléndez, «necessitem urgentment una nau a Barcelona des d'on unir tots els punts de recollida de Catalunya».
Es queixa que només han pogut comptar amb l'ajuda de l'Ajuntament de Salt i Protecció Civil i molt especialment de l'Associació d'Ajuda al Poble Sirià de Salt, que els facilitarà la tramitació de l'enviament a Turquia. Allà els espera una associació que treballa amb entitats d'ajuda del poble sirià que s'encarregarà de distribuir-ho a Grècia i Turquia. La previsió amb què treballen és la de fer el primer enviament el pròxim 14 de setembre.
La Sara López és una mare de Cassà de la Selva que ha portat la roba que la seva filla de mesos ja no farà servir. Molts dels voluntaris coincideixen en dir que els refugiats són persones que fugen per ?sobreviure i que si ells estiguessin al seu lloc agrairien molt l'ajuda. La Laia Pla és una altra mare voluntària que reconeix que se li posa la «pell de gallina» quan veu les imatges de les famílies sirianes.
La rapidesa amb què s'està ?mobilitzant la societat contrasta amb la lentitud de les admi?nistracions. Meléndez lamenta que ?només un ajuntament, el de Salt, els hagi ?volgut ajudar i reclama el suport ?urgent d'entitats i consistoris. «La gent ja es mobilitza; ara necessitem que ho ?facin també els polítics».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades