El que s'havia considerat el primer cas autòcton de Chikungunya de l'Estat, un veí de Gandia que va passar cinc dies hospitalitzat a Girona, ha resultat ser un fals positiu, segons la Conselleria de Sanitat de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa no hi ha evidències de la transmissió de la malaltia a través del mosquit tigre a la Comunitat Valenciana.

La Conselleria va informar el passat 31 juliol d'un cas d'un home de 60 anys que resideix i treballa a Gandia afectat pel virus Chikungunya i que ja es troba totalment recuperat, segons indica en un comunicat.

Una primera anàlisi va donar un resultat positiu a la presència de la malaltia i, en no haver viatjat l'home a zones on la malaltia és endèmica abans del període d'incubació, l'única possibilitat era que el contagi hagués succeït a Gandia, segons ha explicat Sanitat.

La Conselleria va activar el protocol de Malalties de Declaració Obligatòria (MDO) relatiu al Chikungunya, i va notificar el cas a les autoritats sanitàries estatals i europees.

Aquest es va considerar el primer contagi autòcton de Chikungunya a Espanya i es van activar mesures de control epidemiològiques i entomològiques.

En compliment del protocol, es va remetre una segona mostra al laboratori del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III a Majadahonda (Madrid), i el resultat va ser negatiu al virus.

Davant la contradicció dels resultats entre la primera i la segona anàlisi, se'n va sol·licitar una tercera també al Centre Nacional de Microbiologia, i aquesta tercera prova també va descartar l'existència de contagi de Chikungunya, una malaltia vírica transmesa per un mosquit portador del virus, i que a l'Estat ha arribat de moment importat d'altres països.