A veure si m'ho aclareix, que he llegit de tot: vostès són de dretes i perillosos?

És una percepció errònia, som d'una ideologia de centre-esquerra. El que passa és que a Catalunya fem por a alguna gent.

Per què?

Perquè proposem una nova manera d'entendre Catalunya i de governar-la. I és clar, Ciutadans sorprèn, perquè ens apartem de la protesta, del debat de la independència, i ens centrem en la proposta.

Proposi.

Els fonaments han de ser: 10 en transparència, zero en corrupció i total regeneració. I que això ens porti a la reforma total de l'autonomia catalana, a garantir els serveis en sanitat i educació. Per exemple, proposem escola bressol pública, universal i gratuïta.

Ja. I escola bilingüe.

Trilingüe, d'enriquiment cultural. Com més llengües conegui un alumne, més oportunitats tindrà en un món globalitzat. I llibres gratis.

I d'on pensen treure els diners?

Eliminant totes les partides que serveixen per alimentar el sentiment independentista, tot el que es gasta en campanyes publicitàries proindependència. Serveixen només per tapar la incompetència del Govern, per això serveix la independència. I aquestes campanyes es fan amb diners de tothom.

Amb això n'hi hauria prou?

Agafem també el que ens costen els consells comarcals, uns 650 milions d'euros. Posar llibres gratuïts a disposició de les escoles suposaria 65 milions. Encara ens en quedarien més de 500 per altres coses.

Als polítics els paga la ciutadania i tenen la responsabilitat de retornar el màxim possible als ciutadans.

Hi ha fractura a Catalunya?

La fractura l'han creat alguns alimentant aquest sentiment separatista. Nosaltres no volem entrar en aquest debat perquè el considerem estèril. El que vol el ciutadà són propostes reals, que es puguin convertir en realitat. I en una legislatura, no portem propostes eternitzables.

El veig molt crític amb els que han governat.

Hi ha gent que està esperant des de fa mesos una operació mentre veu com es tanquen plantes i quiròfans. Com pot ser que això no sigui prioritari? En aquest sentit, proposem obrir a les tardes els quiròfans, per reduir les llistes d'espera. Cal recordar qui són els responsables de l'actual situació: CDC i el seu soci lateral que ha sigut ERC, que ara estan amagats, i dic amagats, darrere una plataforma que es diu Junts pel Sí. I també UDC, que n'era soci.

Creu que s'amaguen?

És clar, per no haver de respondre en un debat de tot allò que han fet malament. I el mateix es pot dir de Catalunya Sí que es Pot, on s'amaguen ICV i Podem. Nosaltres ens presentem de cara i amb les mans netes. I amb propostes. Hi ha una altra manera d'entendre Catalunya.

L'escolto i quasi em sembla estar sentint propostes de Catalunya Sí que es Pot.

Però ja hem sentit que el líder de Podem és proindependència, i això ja l'aparta d'aquesta semblança. L'únic partit que porta un programa i un projecte per Catalunya som nosaltres.

Es considera força francès?

He nascut a Catalunya, em sento català, espanyol i europeu. I francès pel meu pare.

Tenint en compte aquests orígens francesos, potser li agradaria un estat més centralista aquí?

Que hi ha massa administracions és evident, ja li he dit que podríem eliminar els consells comarcals. Igual que aquelles diputacions que no són més que centres de recol·locació política. Igual que el Senat: o el reformem o no té raó de ser.

La presència del castellà a Catalunya és suficient?

Miri, jo recordo el final de la dictadura i els problemes que tenia el català. Ara estem vivint el contrari, aquells que defensaven el català estan aplicant la dictadura deixant enrere el castellà.

No envegen una mica Albiol i com parla sobre la immigració?

M'esgarrifen algunes coses que sento dir al senyor Albiol. No s'ha de treure rèdit de les diferents ètnies, els polítics hem d'estar al servei de les persones. Naturalment la llei s'ha de complir i el control hi ha de ser. Però sobre tothom. Ja sabem com utilitza Albiol la immigració, aquest discurs xenòfob no és el nostre. El PP, i el PSOE també, representen la vella política, s'han dedicat a canviar-se cromos. I són els que han donat ales al nacionalisme a Catalunya.

Veu Catalunya independent?

No, hem de tocar de peus a terra. La Constitució de 1978 la vam votar tots, i els catalans en massa. Si volem reformar-la, hi ha mecanismes legals. Catalunya ha estat gaudint del fet de pertànyer a Espanya i per tant a la UE. Aquests que ens volen dur de viatge a Ítaca no ens expliquen ni com hi anirem ni en què hi anirem. I si quan hi arribem ens la fotem d'oros perquè resulta que estaríem fora d'Europa?