La imputació per un delicte contra l'Administració Pública plana sobre el cap de la Guàrdia Urbana de Figueres, Josep Maria Riera Pey, després que els agents del Servei de Vigilància Duanera hagin trobat els correus electrònics que es va intercanviar amb l'empresari Alexandre Ros Valls -administrador de GRS Arc Local detingut i imputat en el cas Manga- per aconseguir que l'Ajuntament de Figueres li adjudiqués a aquest darrer la gestió del servei de multes per infraccions de trànsit. La policia tributària ha sol·licitat a la jutgessa instructora del cas, Pilar de Lara, que consideri imputar el responsable de la Guàrdia Urbana de Figueres.

Fins ara, Duanes només disposava de punxades telefòniques que confirmaven una estreta relació entre el cap de la policia de Figueres i l'empresari però el material era insuficient per imputar l'agent. Fins ara. Perquè la minuciosa anàlisi dels equips informàtics comissats a l'empresari el febrer de 2013 han permès recuperar els correus electrònics que s'intercanviava amb el cap de la Guàrdia Urbana i un tècnic municipal -Xavier Roca Genís- abans que s'aprovés el plec de condicions del concurs que havia de guanyar GRS. En aquests correus era el propi empresari qui feia suggeriments sobre els requisits que convenia reclamar en el plec de condicions per tal que GRS es quedés amb l'adjudicació.

Els correus electrònics posen de manifest que els socis de GRS -Alexandre Ros Valls i Josep Maria Franch Carcereny- disposaven d'informació privilegiada en relació amb les bases que regirien el concurs -el concurs es va aprovar el 15 de març de 2010 i hi ha correus pactant condicions el mes de febrer de 2010-. Ros accedia a informació reservada però també feia suggeriments i aportava exemples per al redactat del plec de condicions per tal que sortís afavorida GRS.

Per a tal corruptela, Ros Valls comptava amb la inestimable col·laboració del cap de la Guàrdia Urbana -Josep Maria Riera Pey- i un tècnic de l'Ajuntament -Xavier Roca Genís-. Riera Pey «havia col·laborat en la preparació del concurs» comprometent-se a estudiar els suggeriments aportats per GRS i comentar-les amb Xavier Roca i, a més, va ser la «persona que va firmar la proposta del concurs i els criteris que havien de regir-lo» i va acabar formant part de la mesa de contractació del concurs, on va valorar l'oferta presentada per GRS.

Roca Genís havia col·laborat «en la preparació del concurs» comentant a Ros Valls «la classificació que demanaria l'Auntament, sol·licitant-li plecs d'altres entitat públiques» o directament «adjuntant-li un esborrany de l'epígraf número 15 del plec de clàusules administratives del concurs al que Ros li proposa modificacions».

Quan Riera ho va negar tot

L'1 de març de 2014 Diari de Girona ja va publicar que els atestats inicials del cas Manga indicaven que Riera i el regidor d'Hisenda, Manel Toro (Unió) amagaven a l'alcaldessa que negociaven amb GRS. Una setmana després, el cap de la Guàrdia Urbana sol·licitava publicar una rèplica per desmentir aquesta informació i fins i tot l'Associació de Caps de Policia Local de Municipis Gironins es va posicionar al seu favor.

Ha passat més d'un any des d'aleshores i ara ja poden llegir els correus electrònics recollits en l'informe número 2 de l'atestat del cas Diputació. Allà hi surt tot: els suggeriments, les consultes abans de l'elaboració del plec de condicions, el compromís d'estudiar-ho i el sistema de punts a utilitzar.