Abans de fer res pensa si li hauria agradat al seu pare?

No hi penso sempre, però sí sovint. Crec que en termes generals li agradaria el que faig. Llàstima que ell no ha arribat a viure aquest moment històric i excepcional.

La CUP ha dit que no votarà president Artur Mas, però a vegades una abstenció és suficient.

La nostra posició és clara: no volem Artur Mas de president. Hi ha moltes alternatives. Tant podem proposar el nostre cap de llista com algú altre.

Si tot i així torna a ser president Artur Mas, què ens espera als catalans els propers mesos?

Una altra presidència d'Artur Mas amb el govern que hem tingut vol dir continuar la privatització dels serveis públics i la seva externalització. No és en absolut el model de país que proposem nosaltres.

Com pot ser que gent d'esquerres esgrimeixi l'argument econòmic en favor de la independència, si hauria de ser gent solidària?

Nosaltres no el fem servir. Però la gent ho està passant malament, hi ha joves catalans que han d'emigrar... és lògic posar sobre la taula el debat econòmic.

La seva Catalunya independent és la mateixa que proposa Mas?

(Riu). Entre Artur Mas i la CUP hi ha com a mínim les 1,4 milions de persones que hi havia l'11-S a la Meridiana, hi ha molts matisos. Artur Mas és un model bastant extrem del neoliberalisme econòmic. Nosaltres imaginem un país amb serveis públics, amb drets socials i preservant el territori. I volem començar un procés de repartiment de la riquesa. Tot això no encaixa amb les lleis de privatització del govern Mas ni amb les seves polítiques

Estan més allunyats de Catalunya sí que es Pot o de Junts pel Sí?

De tots dos igual, no volem caure en el fals dilema d'independència o millores socials. Són indissociables, la qüestió nacional és un instrument de la social.

Seria un daltabaix quedar fora de la Unió Europea?

Em penso que ens trauríem un pes de sobre (riu). Se'ns vol convèncer que hem d'estar tant sí com no a la UE, que és la garantia que les coses funcionin. Jo comparteixo la idea d'Europa, però l'euro i les polítiques econòmiques que se n'han derivat han empobrit la majoria de gent. És un exemple de l'Europa que no volem. I tampoc compartim les polítiques que proposen els ?països de l'euro per sortir de la crisi. Hi ha països europeus que no són a la UE i no passa res.

Nota que hi ha un independentisme intolerant?

Jo no l'he viscut. Sí que veig cert nerviosisme en alguns moments i hi ha qui enfoca aquest debat des d'una perspectiva exclusivament emocional, i em sembla equivocat. Per això la nostra proposta independentista intenta ser molt raonada i argumentada. Defugim el clixé d'independentisme identitari, aquí hi ha moltes identitats. Qui ho plantegi com un problema entre algú que viu aquí i algú que viu a Madrid, s'equivoca.

D'esquerres i assemblearis, la CUP és el més proper que hi ha l'anarquisme?

Hi ha gent a la CUP que es reivindica hereva del moviment llibertari, sí. En la meva opinió sí, bevem d'això. I de molts altres llocs.

Com és que no tenen a les llistes cantants, esportistes i famosos, que és el que es porta?

(Riallada) Perquè donem molt de valor a la gent de la base. La idea d'una llista amb «estrelles» ens molesta una mica, no l'acabem de veure. Posar algú en una llista perquè canta així o aixà... no.

Ha fet bé ERC de donar suport al govern els darrers mesos?

No. ERC no ha sabut ser valenta. Nosaltres podem tenir molts defectes, però quan hem decidit una cosa l'hem defensat encara que tinguéssim en contra el Grup Godó i resta de grups mediàtics. Sembla que ERC això no ho sàpiga fer. No ha sabut sobreviure a les tàctiques contínues que ha anat duent a terme Convergència. I ha donat suport a polítiques que han fet molt mal a la gent d'aquest país.

La desobediència civil és una arma a utilitzar?

És un instrument davant de les lleis injustes, nosaltres en parlem d'abans del 9-N. El govern que surti d'aquestes eleccions l'haurà de tenir com a màxima de capçalera, perquè a Madrid hi ha un exèrcit, no de militars sinó d'advocats de l'Estat i de registradors de la propietat que no saben fer res més que utilitzar el BOE i nosaltres haurem de fer desobediència civil.

Vostès no es presenten a les generals, però CDC sí.

Quan veig això em preocupa, el pitjor que ens podria passar és caure en el processisme. És a dir, que per interessos electorals i de determinats partits el procés s'eternitzi en el temps. Temo que presentar-se a les eleccions de desembre sigui un senyal que CDC no vol en realitat trencar amb l'Estat.