La Diputació de Girona va celebrar ahir al migdia el ple ordinari d'aquest setembre. La sessió es va allargar gairebé dues hores, mentre que en l'anterior mandat hi havia plens que amb prou feines havien arribat al quart d'hora de durada. El motiu principal d'aquest canvi és l'entrada de la CUP a la institució provincial, perquè el diputat de la formació Lluc Salellas va protagonitzar la majoria de les intervencions de la sessió. Entre altres qüestions, es va parlar del pagament dels màsters d'Esade per part de Dipsalut, el conveni de la Diputació amb el festival de Cap Roig i l'acollida de la població refugiada.

Dipsalut Màsters

El vicepresident primer de Dipsalut, Josep Maria Corominas, va defensar ahir el pagament dels quatre màsters d'Esade per part de l'Organisme de Salut Pública de la institució provincial. Quan Salellas va preguntar a Corominas per aquest afer, el vicepresident va recordar que «ningú havia qüestionat» fins ara «les decisions preses fa dos anys i mig i fa set anys» dels pagaments dels màsters. Fa set anys el Dipsalut estava dirigit per Josep Marigó (PSC), mentre que des de l'anterior mandat el responsable és Corominas (CiU). «Tinc el ple convenciment que els pagaments s'han fet seguint la normativa de la legislació vigent», va posar de manifest Corominas, que va afegir que la comissió d'investigació del cas serà qui haurà d'aclarir-ho.

Malgrat tot, el vicepresident de Dipsalut va afirmar que els pagaments dels màsters s'han fet «amb total transparència» i va considerar que l'auditoria de l'exercici del 2013 que alertava d'aquests abonaments se centrava, segons Corominas, en «com s'havia de pagar» la formació. Corominas va insistir que Dipsalut sempre ha impulsat «tots els àmbits de la formació». El president de la Diputació, Pere Vila, va indicar que les pròximes setmanes se citaran les persones properes al cas, amb l'objectiu de tramitar l'expedient obert «el més ràpid possible».

Fundació Miquel Ajuda

Vila va explicar ahir que va ser l'anterior equip de govern de la institució qui va acordar reclamar a la Fundació Miquel una part de l'ajuda per a la construcció de l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà. Sobre tot aquest cas, Vila va defensar que s'han aplicat els mecanismes de control que es fixen quan es donen subvencions «a tot tipus d'entitats». També va avançar que si la Fundació no satisfà el reintegrament d'una part de l'ajuda, llavors la Diputació «iniciarà la recaptació per via administrativa».

Crèdit Suplement

Salellas va voler qüestionar els expedients sobre suplement de crèdit que va aprovar ahir el ple. El diputat de la CUP va demanar al vicepresident de Promoció Econòmica, Miquel Noguer, a què es destinava, per exemple, el suplement de crèdit d'11.000 euros per a atencions protocol·làries, de 65.000 euros per al gabinet de presidència i de 70.000 euros per al Semega. Noguer va explicar que es tracta d'unes partides «que poden fer falta» i va posar com a exemple que en el cas del gabinet de presidència «per urgències que es puguin donar». «Són peticions que rebem», va afegir Noguer, que va emplaçar Salellas a reunir-se un dia amb ell per concretar-ho.

Conveni Cap Roig

Al punt de precs i preguntes, Salellas va demanar al vicepresident de Cultura, Albert Piñeira, per a quina raó la Diputació establia un conveni de patrocini, en lloc de subvenció, amb el festival de Cap Roig. Salellas va subratllar que es tracta d'un patrocini de més de 50.000 euros amb dues contrapartides: vuit entrades gratuïtes de cada concert per a la Diputació i un 10% de descompte en la compra d'entrades per a la institució. A més, el diputat de la CUP va preguntar si s'havien utilitzat aquestes contrapartides. Piñeira va respondre que es fa un conveni, en lloc d'una subvenció, perquè l'organitzador del festival és una persona jurídica i no un ajuntament. El vicepresident també va afegir que la Diputació no havia utilitzat aquest descompte del 10%.

Calderes Biomassa

Entre altres temes, el ple de la Diputació va aprovar ahir per unanimitat la gestió de la compra de calderes de biomassa per als ajuntaments de Figueres, Riells i Viabrea, Sant Joan de les Abadesses, Palafrugell i Celrà. També es va donar el vistiplau a la millora d'una corba i del tram final de la carretera GI-8593 al Far d'Empordà.

Moció Refugiats

La moció de suport a l'acollida de la població refugiada -víctima de conflictes armats a la Mediterrània- es va aprovar ahir per unanimitat al ple de la Diputació de Girona. Aquesta proposta insta a la Generalitat i a l'Estat a demanar una major dotació de recursos a la Unió Europea en el suport jurídic, l'assistència i la integració social, a més de sol·licitar que es transfereixin aquest tipus de recursos a les administracions municipals amb l'objectiu de tenir una gestió descentralitzada.