Si les punxades telefòniques deixaven entreveure els pagaments encoberts i il·legals de GRS Arc Local a determinats funcionaris del Consell Comarcal de la Selva, els correus electrònics ho confirmen i demostren els subterfugis utilitzats, l'assessorament extern rebut, les quantitats entregades i les factures falses que s'havien de crear per aconseguir fer els pagaments en negre.

La major part dels pagaments irregulars detectats pel Servei de Vigilància Duanera afecten l'excap d'Organització de Serveis a la Ciutadania, Joan Carles Feliu Martín, la seva companya i assalariada de GRS, Maria José Catalán Marqués, el germà de l'administrador de GRS i alhora responsable d'informàtica de l'Àrea de Gestió Tributària del Consell Comarcal, Jordi Ros Valls, la seva cap i alhora parella de l'apoderat de GRS, Olvido Pineño Herreros, així com l'exsecretari i un tècnic de l'ens, Jesús Ciuró Petit i Josep María Seguí Plana -si bé respecte d'aquestes les evidències són més difoses.

Gran part de les evidències acumulades són els pagaments a Feliu Martín, ja siguin els que va rebre en efectiu -donats en mà o en sobre- o camuflats en la nòmina de la seva companya com «ingressos extraordinaris». Per exemple, 14.700 euros abonats el 2006 en dos ingressos diferents a través de la nòmina de Maria José Catalán Marqués. Operativa aquesta que es va repetir l'octubre de 2009, quan l'administrativa va tenir un ingrés addicional de 13.580,90 euros -deu vegades l'import estàndar de la seva nòmina oficial.

La policia duanera també va trobar un pagament de gairebe 65.000 euros que s'havia de repartir entre dues persones identificades com CF i JC. Segons els investigadors, les primeres sigles correspondrien a Joan Carles Feliu Martín i les darreres a Jesús Ciuró Petit -exsecretari del Consell.

A més d'aquests ingressos, al funcionari també se li pagava el telèfon, la benzina i les dietes a través de l'empresa GRS. Tot plegat per aconseguir el seu favor en adjudicacions públiques i informació privilegiada.

Però el ja excap d'Organització de Serveis a la Ciutadania no era l'únic que es treia un sobresou a través de GRS. Ell mateix i la cap de recaptació de tributs del Consell, Olvido Pineño Herreros, van sol·licitar a GRS el pagament de 350 euros mensuals a l'informàtic de l'àrea de recaptació -germà de l'administrador de GRS-, Jordi Ros Valls que, a més, era accionista de GRS utilitzant la seva dona de testaferro.

GRS també utilitzava com a pràctica habitual el pagament de diferencials als seus socis i directius a través de falses dietes per evitar que haguessin de tributar a Hisenda. Resulta il·lustratiu el correu d'Olvido Pineño a l'administrador de l'empresa, Alexandre Ros, de 25 de juny de 2012: «Hola Alex. Aquest mes de juny posaré alguna cosa dels beneficis a repartir a la nòmina de Se [Maria José Catalán]. Et sembla bé 5.000? També a la nòmina de Josep Maria [Franch Carcereny, apoderat de GRS i espós de Pineño] posaré una quantitat de dietes per cobrar alguna cosa dels meus diferencials».

La gestoria implicada

Vigilància Duanera també ha detectat correus que demostren la complicitat de la gestoria Serentill Economistes i Advocats en el maquillatge dels diferencials a percebre pels membres de GRS elaborant factures fictícies l'any 2012. Per això sol·licita també a la jutgessa instructora del cas Manga que imputi dos empleats de la gestoria. Aprofita també per sol·licitar la imputació per suborn per Olvido Pineño i Maria José Catalán.