Un equip d'investigadors de la Universitat de Girona (UdG) lidera un projecte per poder millorar la purificació del biogàs. Es tracta de «BiogasApp», finançat pel programa Reptes d'Investigació I+D+I del Ministeri d'Economia i Competitivitat que ha començat aquest setembre i que tindrà tres anys de durada. Hi participaran els investigadors dels grups de recerca LEQUIA i gEMM que estaran centrats en dos reptes tecnològics principals: l'eliminació dels siloxans i la conversió del diòxid de carboni a metà. També compta amb la participació de la Universitat Ramon Llull i el suport d'empreses i entitats del sector.

El biogàs és una barreja de gasos format principalment per metà (CH4), diòxid de carboni (CO2) i traces d'altres components com els siloxans que, tot i trobar-se'n entre baixes concentracions, en dificulten l'aprofitament energètic. El fet és que la generació de biogàs es fa de forma natural o en instal·lacions de tractament de residus (com les depuradores d'aigües residuals o els abocadors) a partir d'una degradació anaeròbia de la matèria orgànica. Així, és una font d'energia renovable i per tant jugarà un paper clau per poder assolir els objectius de la Unió Europea en matèria energètica i de reducció d'emissions per a l'any 2020: un 20% d'energia renovable, un 20% de reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle i un 20% de la millora de l'eficiència energètica.

El projecte «BiogàsApp» es troba liderat pel grup de recerca del Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) que compta amb la participació de la doctora Maria Martín (adsorció i oxidació catalítica), el doctor Joaquim Comas (bioreactors de membrana), els doctors Jesús Colprim, Marilós Balaguer i Sebastià Puig (de sistemes bioelectroquímics) i el doctor Manel Poch (de sistemes d'ajut a la decisió). També hi prenen part, per part del Grup d'Ecologia Microbiana Molecular (gEMM), els doctors Lluís Bañeras, Xavier Vila i Frederic Gich (tècniques microbianes i moleculars). A més a més, es compta amb la col·laboració del doctor Rafael González de la Universitat Ramon Llull (en adsorció i oxidació catalítica) i del suport explícit de diferents empreses i d'entitats dels sectors de les aigües residuals i la purificació del biogàs de l'Estat espanyol.

Els siloxans són compostos volàtils que es descomponen a altes temperatures generant partícules de sílice, que són abrasives i produeixen danys en els motors emprats en la valorització energètica del biogàs reduint la seva vida útil i incrementant els costos de manteniment. Per millorar l'eliminació de siloxans s'estudiaran nous processos d'adsorció i regeneració, a part de la possibilitat de la transferència de massa de bioreactors de membrana amb carbó activat. Pel que fa a la conversió del diòxid de carboni a metà, la tecnologia investigada seran sistemes bioelectroquímics amb els quals s'han obtingut resultats prometedors.