Els menors i els testimonis vulnerables de delictes sovint han de passar pel mal tràngol de reviure l'experiència més d'una vegada havent de declarar a comissaria, al jutjat d'instrucció i al judici. Això fa que l'episodi traumàtic trigui més a tancar-se. Per evitar-ho, el Govern ha equipat el Palau de Justícia de Girona amb una nova sala d'exploració que, a més, dóna servei a tota la demarcació. Un espai on les víctimes expliquen la vivència a psicòlegs mentre jutge, fiscal, secretari i advocats segueixen la declaració des de darrere d'un mirall o per videoconferència. La directora territorial de Justícia, Isabel Ruiz, ha explicat que aquesta declaració es grava i es pot fer servir com a prova al judici, evitant citar a la víctima.

La nova sala d'exploració de víctimes i de testimonis amb especial vulnerabilitat va entrar en funcionament al juny i des de llavors s'hi han fet quatre declaracions. Ruiz ha dit que l'ús d'aquest tipus de sala d'exploració és habitual a la Ciutat de la Justícia, tot i que aquesta és la primera vegada que se n'equipa una d'aquestes característiques fora de Barcelona. L'objectiu és reduir «la victimització de les víctimes», evitant, al màxim possible, que hagin de reviure l'experiència traumàtica en múltiples ocasions al llarg d'un procediment que es pot allargar uns mesos o fins i tot anys.

«Els menors assistits per psicòlegs poden anar treballant i, a l'altre costat del mirall o a través de videoconferència, els jutges, els fiscals i les parts poden seguir l'exploració», ha detallat Ruiz. Els professionals de l'equip d'assessorament tècnic penal, format per psicòlegs i treballadors socials, fan l'entrevista als menors o testimonis vulnerables: estan dins la sala amb la víctima i l'ajuden a relatar la vivència traumàtica. La declaració es grava en vídeo, mentre que les preguntes es fan en base a l'atestat i a les diligències d'investigació que s'han pogut fer fins al moment.

Una vegada ha finalitzat l'exploració inicial, un dels professionals de l'equip tècnic surt d'aquesta sala d'exploració i va fins al despatx, darrere del mirall unidireccional, on hi ha jutge, fiscal i lletrats per recollir les preguntes o els aclariments que vulguin fer. En cas de videoconferència, es posa en contacte amb el jutjat. Després, torna de nou a la sala i culmina la declaració.

Ruiz ha explicat que aquesta declaració, enregistrada amb àudio i vídeo, compleix tots els requisits legals per a ser prova preconstituïda, evitant així que la víctima o el testimoni hagin de tornar a reviure l'experiència al judici. A més, aquest enregistrament queda emmagatzemat directament al sistema informàtic de Justícia a Catalunya.

Una gran millora

«És una gran millora perquè es pot prendre declaració des de qualsevol partit judicial, des de Santa Coloma o la Bisbal, per exemple», ha explicat Ruiz. Per tant, «evita que els psicòlegs hagin de gravar amb el seu propi mitjà de vídeo», ha concretat la directora territorial de Justícia, que ha subratllat que amb aquest tipus de recursos s'evita «victimitzar» tot donant «la màxima seguretat jurídica» a les declaracions.