Els productors de poma de les comarques gironines preveuen que la collita d'enguany sigui similar a ?l'any passat pel que fa a producció. Tot i que encara els falta la meitat de la collita per recollir, preveuen arribar a unes prop de 90.000 tones, de les quals 72.000 tones són certificades com a IGP Poma de Girona. A causa de la meteorologia, el calibre de la poma ha resultat més petit, malgrat que això permetrà vendre millor el producte a l'estranger i mantenir l'exportació entorn d'un 30%. Com que el mercat interior és el predominant, des de Poma de Girona no es considera que una possible independència afecti negativament el seu sector, perquè el producte està «ben posicionat» i, per tant, de moment «no preocupa».

La collita d'enguany ha estat més tardana, es va endarrerir uns 10 dies, i les primeres previsions apuntaven a una caiguda de la producció d'un 4% respecte a l'any passat. Ara bé, finalment tot fa pensar que s'arribarà al nivell de la temporada passada, amb aquestes 90.000 tones de producció. Les 72.000 tones que es comercialitzaran amb la certificació d'IGP Poma de Girona provenen de les tres cooperatives que en formen part (Girona Fruits, Fructícola Empordà i Giropoma Costa Brava). La meteorologia és clau per a la bona collita i, segons va explicar ahir el president de Poma de Girona, Venanci Grau, aquest any no van començar massa bé amb una primavera poc assolellada en el moment de la pol·linització de la flor i el juliol va ser massa calorós. Això va fer que les pomes creixessin més petites que en altres temporades. Tot i això, el temps agradable d'agost i setembre va millorar els nivells de sucre del producte així com la seva coloració; a més, també va permetre augmentar una mica més el calibre. En resum, aquest producte resultant serà «més exportable» i «de qualitat», ja que ha estat determinant que no hi hagués hagut cap gelada ni pedregada important.

Ara falta collir la meitat de les pomes, tot i que els productors són optimistes. El 80% dels arbres fruiters que queden per recollir tenen una malla antipedregada i, per això, tot apunta que es podrà treballar amb normalitat fins al final. Pel que fa al nivell de producció de poma a Catalunya, es calcula que la collita d'aquest any serà un 3% inferior, respecte a l'any passat, quan va ser de 296.530 tones.

Avenços tècnics

Els productors de Girona treballen colze a colze amb els tècnics de la Fundació Mas Badia, una estació experimental, que se situa a la Tallada d'Empordà, dedicada a l'estudi i a la implementació de millores per optimitzar aquest cultiu. Dels avenços assolits els últims anys, hi ha una millora en la gestió del fred que evita utilitzar productes químics per a la conservació de la poma ja collida i fer-ho de forma totalment natural. Això ha permès allargar la comercialització de la poma i passar dels vuit mesos fins als dotze. Grau va dir que aquest avenç «dóna continuïtat», ja que el consumidor troba poma de Girona tot l'any i no ha de comprar-ne d'altres zones.

Actualment, el 30% de producció de poma s'exporta entre uns 15 i 17 països, mentre que el 70% restant es queda al mercat espanyol, sobretot destinat a les grans superfícies (més de la meitat). Grau va precisar que la previsió és continuar treballant en els dos mercats i anar-ho ajustant en funció de la producció. Pel que fa a la venda, la poma gironina ja s'ha posicionat amb força gràcies a la reactivació del consum privat i perquè els preus són correctes. A més, hi ha ajudat que el mercat estigui «net» de poma de l'hemisferi sud, com Amèrica del Sud, ni que hi hagi «invasió» de poma estrangera d'Itàlia o França, amb males collites enguany.

Tot i el predomini del mercat espanyol (és d'un 70%), els productors gironins no tenen por d'un possible efecte negatiu en les vendes davant una Catalunya independent. Grau va afegir que, fins ara, no han notat cap càstig, just el contrari. «El consumidor és intel·ligent i racional per triar el que busca», va afirmar.