La zona sud de la demarcació de Girona ha registrat durant aquest any hidrològic un 30% menys de pluges del que és habitual. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia, el sud de les comarques gironines és una de les zones, juntament amb Salamanca, Càceres Badajoz, la zona central d'Andalusia i el litoral de Barcelona, on ha plogut un 30% menys del que és habitual entre octubre i setembre: el normal són cent litres per metre quadrat i aquest any hidrològic ha oscil·lat entre els 65 o 70 litres.

A dos dies pel final de l'any hidrològic -que va de principis d'octubre a finals de setembre- el cap de climatologia de l'Agència Estatal de Meteorologia, Antonio Mestre, explica que el període ha estat una mica més sec del normal a tot l'Estat, a causa fonamentalment del dèficit de pluja durant la primavera, amb un maig històric d'escassa precipitació.

En general, el balanç de pluges se situa un 8% per sota dels valors habituals -50 litres per metre quadrat menys-. El valor mitjà nacional de les precipitacions acumulades des del passat 1 d'octubre fins a la data es xifra en 581 litres per metre quadrat.

El dèficit s'ha registrat «gairebé en exclusiva» al mes de maig més sec des dels anys 40, és a dir, des que es tenen sèries històriques a Espanya. Així, el valor mitjà de precipitació corresponent al mes de maig a Espanya se situa en els 61 litres per metre quadrat, enfront dels 17 litres comptabilitzats aquest any.

En el cas d'abril, la diferència ha estat important però no tan abismal: el valor mitjà és de 65 litres i, en aquesta ocasió, han plogut tan sols 47 litres per metre quadrat.

Tot i que en el conjunt del país el període ha resultat «moderadament més sec» i les estacions s'han anat compensant les unes amb les altres, la distribució espacial ha estat molt heterogènia, amb una «graduació del sud-oest a nord-est», afegeix Mestre.

Com a resultat d'això, «ha plogut més del normal a les regions cantàbriques, al nord i est de Castella i Lleó (Palència, Burgos i Sòria), a La Rioja, Navarra, en la major part d'Aragó, a l'est de Castella-La taca (Albacete, muntanya de Conca) ia la Comunitat Valenciana, exceptuant el seu litoral».

D'acord amb el climatòleg, és fàcil observar en les temperatures una tendència constant d'ascens dels registres, però en precipitacions no és possible perfilar-la perquè hi ha constants oscil·lacions de pujades i baixades en els últims cent anys.

El Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic de Nacions Unides (IPCC), la xarxa científica més gran del món dedicada a l'estudi d'aquest fenomen global, preveu per a la regió mediterrània una reducció de la pluviometria i una major irregularitat.

«Com que és un escenari pessimista, millor si no es compleix», conclou el cap de climatologia de l'Agència Estatal Meteorologia.