Metges de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) Girona i l'hospital Josep Trueta de Girona han tractat amb èxit una pacient de 25 anys amb un càncer pulmonar molt poc freqüent. Es tracta del blastoma clàssic bifàsic pulmonar, un tumor maligne que representa el 0,25% dels càncers de pulmó i que sol afectar pacients menors de 40 anys.

En el cas de la pacient de Girona, a més, el tumor estava en estat avançat i afectava un important vas sanguini, fent inviable la cirurgia.

L'oncòleg mèdic de l'ICO Girona i referent en càncer de pulmó, Joaquim Bosch, explica que hi ha molt poca literatura científica respecte a aquest tumor. Per a tractar la pacient gironina, els professionals es van basar en un cas previ tractat a Carolina del Nord el 2010 i li van aplicar quimioteràpia i radioteràpia per a reduir la mida del tumor i poder-lo extirpar amb cirurgia. Paral·lelament, se li va fer una anàlisi genètica per conèixer el tumor.

La pacient va rebre l'alta fa un any, passa revisió oncològica periòdicament però està lliure de la malaltia i pot fer vida normal.