Obtenir la nacionalitat espanyola per residència costarà prop de 300 euros a partir d'avui, dia en què entra en vigor la reforma del Registre Civil que modifica aquest tràmit, elimina la gratuïtat de la gestió, aplica taxes administratives i obliga a pagar les matrícules dels exàmens per als sol·licitants. Fins ara la gestió era gratuïta. A Girona, el col·lapse al Registre Civil per obtenir la nacionalitat espanyola era tan gran que es va optar per donar hora per iniciar els expedients l'any 2017, en espera que el Registre Mercantil i de la Propietat n'assumís a competència.

L'entrada en vigor de la norma suposarà que els estrangers que vulguin sol·licitar la nacionalitat hauran de pagar una taxa inicial de 100 euros per iniciar el procediment, independentment de quin sigui el resultat final. Sense aquest pagament no es tramitarà l'expedient. En els casos en què l'estranger no formi part d'un país on el castellà sigui l'idioma oficial s'haurà de sotmetre a una prova d'idioma a l'Institut Cervantes per obtenir el diploma que acrediti un coneixement de la llengua nivell A2 o superior. L'examen costa 121 euros, el primer que es realitzarà serà el 20 de novembre, segons informa Europa Press.

Independentment que l'estranger sigui castellanoparlants o no, el que sí que haurà de fer és una prova de coneixements constitucionals i socioculturals d'Espanya. Es tracta d'un examen tipus test de 25 preguntes que costarà 85 euros, per aprovar-lo caldrà haver encertat un mínim de 15 preguntes. En cas de suspendre, el sol·licitant haurà de tornar a pagar 85 euros.

En el sistema imperant fins ahir el sol·licitants no havien d'abonar cap tipus de taxa ni tampoc tenien necessitat d'acreditar el coneixement del castellà amb una titulació oficial, només calia disposar de la documentació que provés els requisits que s'exigien en funció del país d'origen del sol·licitant i l'absència d'antecedents penals, a més l'encarregat de cada Registre Civil d'Espanya tenia absoluta discrecionalitat per formular les preguntes que considerava convenients per avaluar el grau d'integració en la societat i la cultura espanyola dels estrangers que volien nacionalitzar-se.

L'entrada en vigor de la nova normativa seguirà exigint, per optar a la nacionalitat, haver residit de forma legal i continuada a Espanya durant deu anys, excepte si l'aspirant és un refugiat (cinc anys), si prové de països iberoamericans, Andorra o antigues colònies (dos anys, o si ha nascut en territori espanyol, ha estat tutelat a Espanya o és parella, fill o nét d'espanyols (un any).

El tipus d'examen

L'Institut Cervantes ja ha començat a difondre els materials per a les proves d'obtenció de la nacionalitat espanyola, que començaran a realitzar-se el 29 d'octubre. El seixanta per cent de les preguntes tracten sobre el "Govern, legislació i participació ciutadana a Espanya" mentre que el quaranta per cent restant són qüestions de "Cultura, història i societat espanyoles". El sol·licitant tindrà 45 minuts i en 20 dies sabrà si és apte o no apte.