El periodista garrotxí que va ser multat el 22 de juny del 2013 per, suposadament, haver insultat agents de la policia espanyola durant un partit de futbol ha obert un compte corrent perquè tothom que vulgui pugui ajudar-lo a cobrir els 4.800 euros de sanció que li han imposat. El jove, Joan Guirado, nega els fets i denuncia que ha viscut "un malson" aquests anys ja que li han embargat el seu compte corrent i el cotxe al no voler pagar la multa. En aquest sentit, també subratlla que el jutge de Barcelona que porta el seu cas vol declarar-se incompetent. Aquest dissabte, obriran un portal web anomenat 'prouabusos.cat' perquè tothom qui hagi passat experiències similars puguin fer-ho públic.

Els fets es remunten al passat 22 de juny del 2013 quan Guirado cobria el partit entre Girona i l'Almeria per a Nació Digital. Segons la versió policial, el periodista va infringir la Llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport en insultar-los dient "policia espanyola de merda, em cago en tots els putos espanyols, a veure si marxem d'una puta vegada". Per la seva banda, l'afectat ho nega i assegura que el van identificar quan va intentar fer una fotografia dels agents requisant estelades d'aficionats del club gironí.

Per això, des del principi, Joan Guirado es va negar a pagar ni un sol euro. L'expedient sancionador també apunta que quan els policies espanyols el van voler identificar, el jove es va expressar en català tot dient: "Aquests imbècils em xuclen la polla". Per tot això, la policia conclou que Guirado va alterar l'ordre públic en l'accés al recinte esportiu i es va considerar que el periodista va infringir l'article 22.2 de la Llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i l'intolerància en l'esport i li van imposar una multa de 4.000 euros i la prohibició d'entrar durant un any a cap recinte esportiu.

Ara, dos anys més tard i amb un recurs per entremig, Guirado continua assenyalant "que no ho vol pagar i arribarà fins al final en l'àmbit judicial". Segons ha explicat, li han embargat el seu cotxe, el compte corrent bancari i altres objectes que tenia al seu nom al negar-se a pagar la sanció imposada. "Ha estat un procés molt angoixant, un malson i ho he viscut amb molta impotència perquè veus que et van embargant les coses i que no pots fer res per aturar-ho", ha comentat.

Un procés que, tal i com ha assegurat, li ha passat "factura física i psicològica". "No només pateixo jo sinó tot el meu entorn ja que el cotxe era el que utilitzava la meva mare per portar el meu pare", ha afegit. Per tot això, i davant la impossibilitat de moure, tenir solvència o extreure els seus diners, Guirado ha obert un compte corrent bancari perquè tothom qui vulgui ajudar-lo pugui lliurar el que li sembli convenient en aquest compte per així cobrir la sanció.

"He dit que arribaria fins al final però faig aquesta iniciativa per evitar mals majors", ha comentat. D'altra banda, en el moment en el que el jutjat l'absolgui, els diners recopilats en aquest compte s'utilitzaran per cobrir les despeses d'altres persones que es troben en la mateixa situació que en Joan Guirado. "Quan es digui que m'han de retornar els diners, tot això s'oferirà a fundacions catalanes o persones anònimes que pateixen situacions similars ja sigui per aquests fets o per la llei mordassa i necessiten ajuda en aquest sentit. N'hi hauran", ha augurat.

En principi, Guirado està esperançat ja que espera que el seu cas finalitzi com el d'un altre soci del Girona que va ser sancionat amb una multa de 4.000 euros per penjar una estelada i insultar la policia estatal durant aquell mateix partit del juny del 2013 entre el Girona i l'Almeria. D'altra banda, també ha destacat que, tot i les dificultats actuals, té previst portar el seu cas davant les institucions europees.

El jove ha obert el compte corrent aquest matí i, de moment, quatre persones ja han volgut mostrar-li el seu suport. "La multa era de 4.000 euros però, pels endarreriments, actualment ja puja a 4.800 als quals cal sumar-li les costes judicials i la taxa de l'advocat", ha subratllat Guirado. "No tenim un límit marcat, quants més diners recollim millor perquè serviran d'ajuda a altra gent", ha afegit. A part, el jove també ha explicat que aquest dissabte es posarà en marxa una pàgina web anomenada 'prouabusos.cat' en la qual totes les persones que hagin viscut experiències o situacions similars podran fer-ho públic.

Per últim, Guirado ha volgut agrair el tracte rebut pel personal de l'Agència Tributària d'Olot que li han mostrat "comprensió" davant la seva situació i ha denunciat que el jutge de Barcelona que porta el seu cas i el recurs que va interposar davant la sanció, vol declarar-se incompetent. "L'únic que demano és que no faci aquest pas i que es pugui realitzar el judici d'una vegada per totes per acabar tots aquests problemes que s'han allargat massa i que semblen una broma de mal gust", ha conclòs.