La Sala de Matrimonis dels Jutjats de Girona generarà aquesta setmana més expectació que mai a causa del judici contra l'expresident de la Diputació de Girona i exalcalde de Salt, Jaume Torramadé, pels presumptes abusos sexuals a què va sotmetre l'exassessora d'Unió, Minerva Amador, durant el sopar del 8 de novembre de 2012 que havia de donar el tret de sortida a la campanya electoral de les eleccions autonòmiques.

L'afer li va costar a Torramadé la presidència de la Diputació i el lideratge d'Unió a Girona, però va aconseguir sobreviure políticament fins al punt que el propi secretari general dels democratacristians, Josep Antoni Duran Lleida, va assistir en persona a Salt per beneir-lo davant la militància dies abans de celebrar-se les eleccions municipals del mes de maig, que va guanyar -encara que un pacte postelectoral el va desallotjar del poder municipal.

Quan transcorren gairebé tres anys del sopar del 8 de novembre de 2012 i de ser l'home amb més poder (polític) de la província ha passat a ser un regidor d'oposició i haurà de sotmetre's al judici per l'afer dels abusos, que ell sempre ha negat i que ningú va veure -els 11 comensals que es trobaven a la taula així ho van declarar per escrit. S'enfronta a una petició de pena per part de l'acusació particular -Joaquim Bech de Careda- de fins a dos anys de presó i el pagament d'una indemnització de 20.000 €, si bé la fiscalia entén que de ser declarat culpable el més just és que pagui una multa de 3.600 € més una indemnització de 1.000 € a l'exassessora per danys morals.

El diferent criteri de l'acusació pública i particular en la petició de pena es deu al fet que el Codi Penal permet que en casos d'abusos sexuals sense accés carnal és pugui escollir entre la reclusió o la multa. Ara bé, les divergències entre acusacions només afecten la petició de responsabilitats perquè pel que fa al relat de fets provisional és idèntic. Fiscal i acusació particular sostenen que durant el sopar d'inici de la penúltima campanya electoral autonòmica Torramadé, Amador i diversos càrrecs públics de Convergència i Unió van sopar al restaurant El Teatret de Girona.

En un moment donat, l'ara expresident de la Diputació va iniciar una conversa amb la seva càrrec de confiança "acariciant-li les mans i arribant a agafar-les-hi durant uns minuts" i seguidament va acariciar "amb la seva mà el contorn del pit" per damunt la roba. També li va posar les seves mans als genolls mentre li comentava que pensava col·locar-la a la llista electoral de Salt per als comicis municipals.

Ella es va negar a integrar la llista, però Torramadé, "amb renovades intencions lascives", va anar pujant la mà mentre li comentava "Si tens un lloc, si tu vols, princesa, pots ser el que vulguis a Salt" i va acabar arribant a la zona genital sense arribar a tocar-la perque Amador va interposar les seves mans.

En abandonar el local, tots els comensals es van dirigir al carrer Albareda de Girona per celebrar l'acte de partit d'inici de campanya i allà, segons el relat de les acusacions, Torramadé va intentar tornar a apropar-se a Amador. Va arribar a agafar-li la mà però ella se'n va desprendre ràpidament "buscant protecció" en un conegut seu.

El periple

El retard en la celebració del judici és degut en part al fet que la denúncia pels presumptes abusos sexuals va anar passant de jutjat en jutjat fins que el d'Instrucció número 2 de Girona se'n va fer càrrec, tot i que el jutge només hi veia una falta de vexacions, cosa que suposava celebrar una vista immediata sense que els implicats haguessin de declarar abans del judici. L'advocat d'Amador va recórrer la decisió a l'Audiència Provincial de Girona, i la secció tercera va resoldre tractar el cas com un delicte, la qual cosa obligava el jutge instructor a citar el polític, l'exassessora i els 11 comensals perquè declaressin en seu judicial, deixar que el fiscal i els advocats de les parts poguessin sol·licitar o aportar les proves que consideressin oportunes -per exemple, el jutge va denegar el buidatge dels telèfons dels assistents al sopar perquè no estan imputats-, donar temps a la fiscalia i les acusacions per formular els seus escrits de qualificació provisional i senyalar data de judici.

L'altra denúncia

A banda del judici d'aquesta setmana hi ha pendent la denúncia per extorsió que Torramadé va presentar contra l'exassessora. El polític va acsuar-la de demanar-li 50.000 € a canvi de no denunciar-lo per assetjament sexual. També en aquest cas la denúncia es va arxivar de forma provisional perquè el Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona creia que la petició de 50.000 € va ser una negociació però l'advocat de Torramadé -Manel Mir- va apel·lar a l'Audiència Provincial, qui va ordenar reobrir el cas en apreciar indicis de coaccions en aquesta negociació.