La Diputació de Girona va aprovar ahir, durant el ple ordinari del mes d'octubre, destinar 2.662.625 euros de l'Organisme Autònom de Salut Pública (Dipsalut) a pagar el finançament de les llars d'infants de titularitat municipal. Tots els grups van donar suport a aquesta cessió per part de Dipsalut de 2,6 milions d'euros per fer front a les despeses del curs 2014-2015 de les escoles bressol, malgrat que alguns partits van qüestionar la mesura. El vicepresident de Promoció Econòmica de la Diputació, Miquel Noguer, va explicar que la institució ha optat per pagar la totalitat de l'import de les subvencions de les llars d'infants a través de Dipsalut.

«El pagament no perillava», va assegurar Noguer, que va afegir que s'ha decidit aprofitar el romanent de tresoreria de 2,6 milions de Dipsalut, sense la necessitat d'haver de fraccionar el pagament de les subvencions de les escoles bressol que són de titularitat municipal. Noguer va destacar que aquesta situació de destinar diners de Dipsalut al finançament a les llars d'infants dels ajuntaments gironins, no s'hauria de repetir «a curt termini». També va detallar que la Diputació retornarà l'import de 2,6 milions d'euros a Dipsalut i va concloure que la institució provincial ha de donar suport a les administracions.

Des de l'oposició, el diputat de la CUP, Lluc Salellas, va considerar que aquesta operació «no deixa de ser un pedaç». La portaveu del PSC, Consol Cantenys, va recordar que la Diputació supleix l'obligació de la Generalitat en el finançament de les llars d'infants i va apostar per utilitzar el romanent de tresoreria de Dipsalut per altres necessitats dels consistoris gironins. Des d'ERC, el portaveu del grup, David Mascort, va subratllar que la Generalitat no pot fer front a les subvencions de les escoles bressol «per l'asfíxia de l'Estat». Ara bé, tots els grups van aprovar aquest moviment de diners per garantir el pagament de les llars d'infants de titularitat municipal.

Sobre el Dipsalut, Sallellas també va explicar que la CUP no comparteix que l'àrea d'Acció Social de la Diputació passi a ser de Dipsalut. El govern de la institució va indicar que és una qüestió d'eficiència.

Qui governa a la Diputació?

En paral·lel, en el ple d'ahir es va fer efectiva la renúncia d'Eva Palau, que ocupava la vicepresidència segona de la Diputació de Girona. El president de la institució, Pere Vila, va detallar que, de moment, el diputat i alcalde de Vilamalla, Carles Álvarez (Unió), assumirà la responsabilitat de Palau. Davant aquesta situació, Salellas va afirmar que és «preocupant» que el govern de la Diputació hagi perdut «una peça important» tres mesos després de constituir-se i ho va titllar de «manca de previsió». Per això, va demanar que s'aclareixi si el govern de la institució és de CiU o de CDC amb Demòcrates, ja que dels quatre diputats que el juliol hi havia per part d'Unió a l'executiu de la Diputació només Álvarez es manté com a militant del partit democristià. Ara bé, Vila va assegurar que «en unes setmanes o un mes» s'explicarà com es reorganitza l'equip de govern, malgrat que va voler posar de manifest que «el govern hi és».

Pel que fa a les places d'alts càrrecs vacants, Vila va explicar ahir que la institució farà els concursos per assignar aquests llocs a principis de l'any vinent. Salellas va qüestionar que encara no s'hagin convocat els concursos, tenint en compte que el juliol Vila ja havia anunciat la intenció de fer-ho. Vila va respondre que a principis del 2016 hi haurà aquestes convocatòries, que seran obertes. També va afegir que els organismes autònoms i els ens dependents de la Diputació que tenen aquestes places vacants de direcció i/o de gerència «estan funcionant», perquè treballadors de la institució cobreixen els llocs de manera provisional.

Durant el ple d'ahir, Salellas també va preguntar sobre el projecte de reforma de la carretera GIV-6103 (entre Palau-Saverdera i Castelló d'Empúries). El cas és que el Departament de Territori ha anunciat que desestima el projecte, ja que ha valorat que aquesta via pot afectar l'espai que travessa del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Vila va assegurar que la Diputació «no liderarà un projecte contra una gran majoria», tot i que va afegir que es tracta d'una carretera complexa on calen millores «per seguretat». Per això, va destacar que la institució ara ha de fer un nou estudi d'impacte ambiental de reforma de la via. Segons Vila, la institució pretén elaborar un estudi amb les diferents opcions, amb l'objectiu de consensuar una proposta que tingui el suport del territori.