Un homenatge i a la vegada un toc d'atenció per a tots els conductors que circulen regularment per les carreteres. Aquest és el propòsit de les dues bicicletes blanques que va instal·lar la plataforma Mou-te en Bici ahir al matí en dos punts mortals de la demarcació, on al seu moment ciclistes hi van perdre la vida.

Una d'elles s'ha col·locat a la C-31 al terme de Gualta, en memòria de l'accident del passat juny, quan un camioner begut i drogat va atropellar un ciclista que circulava per allà. I una segona bicicleta que ja es pot veure a la cruïlla amb Sant Andreu Salou de la GIV-6741, la carretera entre Caldes de Malavella i Cassà de la Selva, on un altre ciclista va topar amb un cotxe a finals del passat mes de setembre.

Els actes de col·locació de les bicicletes blanques van anar acompanyats de parlaments a càrrec del president de l'associació Mou-te en Bici, Xavier Corominas, així com els familiars dels morts. A l'acte de Cassà de la Selva hi van assistir un centenar de persones i al de Gualta una cinquantena.

Segons Corominas, «cada vegada hi ha més persones que surten de manera regular amb bicicleta juntament amb un gran nombre d'esportistes que s'entrenen. Així, doncs, durant els darrers anys ha augmentat el nombre de bicicletes a les carreteres i això fa que sigui important tenir una bona senyalització, així com insistir a reduir la velocitat en les que ?puguin ser més perilloses».

La primera vegada que la plataforma va arrancar aquesta iniciativa va ser fa 4 anys amb la instal·lació d'una primera bicicleta blanca a la N-141, a Montfullà, en record al ciclista que hi va perdre la vida l'octubre del 2007. Actualment la bicicleta ja no hi és a causa de les posteriors obres a la mateixa carretera però al seu lloc hi ha col·locada una placa commemorativa.

Tal com afirma Xavier Corominas, «el propòsit final és precisament que no s'hagi de fer aquest tipus de memorials, perquè precisament el que no volem és que hi hagi més bicicletes blanques. Totes les carreteres que es facin a partir d'ara haurien de preveure una bona integració d'aquest mitjà de transport perquè circulin juntament amb els cotxes».

Un altre dels temes en els quals continua insistint la plataforma de manera reiterada és la poca serietat amb què es tracta als conductors que han provocat algun accident. «Trobem que tenen certa impunitat en alguns aspectes i trobem que potser el codi penal hauria de ser més dur en algun cas perquè pot suposar un perill» assegura Xavier Corominas.