Una empresa de Massanes recapta fons per a fer arribar banyadors infantils que retenen les incontinències al centenar d'escoles d'educació especial que hi ha a Catalunya. A través d'un projecte de micromecenatge a la plataforma TotSuma anomenat "Cap infant sense piscina", la responsable de l'empresa Absorvàlia, Mireia Montolio, es proposa aconseguir 4.500 euros per a que els centres d'educació especial coneguin aquest tipus de producte, pensat per a que les criatures discapacitades amb problemes d'incontinència puguin fer natació i activitats de piscina.

"Un dels millors exercicis per als infants i joves amb alguna discapacitat, sobretot si és física, són els que es fan a l'aigua", explica Montolio, que és enginyera tèxtil. El problema, diu, és que si tenen problemes d'incontinència, sobretot fecal, no poden participar en les sessions de piscina per motius d'higiene i que no troben el producte adequat per a solucionar-ho. Montolio destaca que els productes d'un sol ús passen de les talles de nadons directament a les d'adult i que els nens i joves han de dur bolquers, que s'inflen d'aigua, o bé dur banyadors convencionals que no retenen la femta.

Arran de conèixer una mare amb dos nens amb discapacitat i de veure que es tracta d'un problema bastant comú, Montolio va iniciar un treball de recerca d'un any i mig fins a desenvolupar una marca anomenada Absorvalia que, des de Massanes, dissenya i produeix una calceta que es pot usar sola o sota un banyador, pensada per a retenir la femta i part de l'orina, i amb mides per a totes les edats. "És un producte confortable, ecològic perquè és reutilitzable i té una llarga vida útil", diu la impulsora de la iniciativa, que afegeix que és un producte tèxtil transpirable, amb botons ajustables i que es pot rentar.

Ara s'ha proposat fer arribar una mostra amb quatre talles d'aquest producte a les 102 escoles d'educació especial que hi ha a Catalunya per a que els alumnes que no poden fer natació amb normalitat les puguin usar. Per a sufragar-ho, ha iniciat una campanya de micromecenatge que, a canvi de recompenses, vol aconseguir l'aportació de petits mecenes per cobrir la producció dels 408 banyadors, l'enviament, les comissions del projecte i del banc i els impostos que se'n derivin. L'import mínim de les donacions és de 10 euros i la campanya s'acabarà a mitjans de novembre.

En cas d'aconseguir un import superior als 4.500 euros marcats, obsequiaria les escoles amb altres productes fets i pensats per a criatures amb discapacitat, com pitets.