Divuit farmàcies de les comarques gironines s'han sumat a una campanya per donar suport als pacients que pateixen lupus, una malaltia autoimmune de gran complexitat. El sistema immunològic d'aquests malalts reconeix com a estranyes estructures que li són pròpies i genera anticossos contra ell mateix.

L'origen de la malaltia és desconegut, encara que se sap que existeix una susceptibilitat genètica a patir-la, amb influència de factors ambientals i hormonals.

Es manifesta entre els 15 i els 40 anys i és més freqüent entre les dones (amb una relació de 9 a 1). És una malaltia crònica i pot afectar potencialment qualsevol òrgan o sistema del cos.

El més freqüent són les alteracions a la pell -la més característica és una marca al nas i les galtes en forma de papallona-, la febre i el dolor i la inflamació de les articulacions. De forma menys freqüent, també pot afectar òrgans com el ronyó, els pulmons, el cor o alteracions a les anàlisis en forma d'anèmia o disminució del nombre de leucòcits i també de plaquetes.

La patologia es produeix en brots, alguns dels quals poden ser desencadenats per l'exposició al sol. En general, es recomana que l'exposició solar en els pacients amb lupus sigui mínima, ja que el sol pot donar lloc a un brot cutani de la malaltia i a un augment important de l'activitat inflamatòria en forma d'afectació d'altres òrgans.

Per conscienciar els pacients de la importància de protegir-se del sol, s'ha posat en marxa la campanya "Frena el sol, frena el lupus", que compta amb 149 farmàcies catalanes adherides. De moment se n'hi han sumat divuit farmàcies de la demarcació, però els interessats s'hi poden afegir posant-se en contacte amb la Federació Empresarial de Farmàcies de Catalunya (Fecac), que n'és la impulsora.

Protecció solar

L'objectiu d'aquesta campanya és posar a disposició dels malalts amb lupus protectors solars de qualitat, ja que és un element fonamental per frenar l'empitjorament de la seva malaltia.

La presentació de la iniciativa "Frena el sol, frena el lupus" serà dimecres 4, a dos quarts de tres del migdia, al CaixaForum de Girona i està dirigida a farmacèutics, pacients i qualsevol persona interessada en el tema.

Hi participarà el doctor Gerard Espinosa, especialista del Servei de Malalties Autoimmunes de l'hospital Clínic de Barcelona, que pronunciarà la conferència "Autoimmunitat i lupus. Mites i llegendes", i el president de la Fecac, Antoni Torres.

A més de la patronal de farmàcies de Catalunya, hi col·laboren l'Associació Catalana de Lupus Eritematós, a més a més de Ferrer, Alliance Healthcare i Fedefarma.