La tardor ha posat al descobert un rusc de vespes asiàtiques a Castellfollit de la Roca. El rusc està situat a les branques més altes dels arbres del Fluvià, sota mateix de la part més visible i coneguda de la cinglera. La característica bola del rusc ahir al migdia era ben visible des del petit pont trencat que connecta a peu el barri del Fluvià (Montagut i Oix) amb el nucli de Castellfollit, situat al cim de la cinglera.

La troballa del rusc -segons explica Xavier Coronado (president de Natura 1km2)- va tenir lloc diumenge al matí. Coronado i un seu amic van anar a buscar ?bolets a les muntanyes properes a la cinglera i en tornar, l'amic es va fixar amb el rusc. Ahir al matí, Coronado s'hi va acostar i va comprovar que en veritat es tracta d'un rusc de vespes asiàtiques. Tot seguit ho va comunicar al Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca. Es veu que els agents rurals ja tenien localitzat el rusc.

Es tracta del segon trobat a l'entorn de la cinglera de Castellfollit de la Roca. El 15 de desembre del 2014 en van trobar un altre al sud de la cinglera, al costat del Turonell i dins del terme de Sant Joan les Fonts.

En les dues ocasions el rusc estava situat sobre els arbres de riera que envolten la cinglera. Es tracta d'una important concentració de natura exhuberant. La preservació del valor natural és la raó de l'existència de l'entitat Natura 1km2, presidida per Xavier Coronado i divulgador de l'existència rusc. L'entitat va ser creada fa uns dos anys per un grup de veïns que es varen posar d'acord per netejar el corriol que discorre des del poble al riu Turonell.

Expansió de la vespa

El rusc de la vespa s'afegeix als trobats a partir de finals d'agost. Un d'ells va ser localitzat i eliminat enmig del nucli urbà de Sant Joan les Fonts, al carrer Aiguanegra. D'altres van ser localitzats a la Vall d'en Bas, Montagut i Oix, i la Vall de Bianya. A finals d'agost, fonts dels Agents Rurals van comunicar que l'augment de les deteccions de ruscs era previsible i que tendiria a augmentar a mesura que els arbres perdessin les fulles.

Ara, la previsió és que després de les pluges actuals hi hagi més deteccions de ruscs, perquè seran més fàcils de veure.

Es tracta de deteccions de molta importància, perquè els ruscs han arribat al màxim nivell de població i les reines encara els han d'abandonar.

D'aquesta manera la destrucció dels ruscs és total, perquè les larves i les reines moren a l'interior i les que són fora volten sense direcció fins que al cap d'unes setmanes moren.

En aquest periple poden entrar dins de les cases. Són detectables, perquè el seu brunzeig és més fort que el de les altres vespes. La fressa les fa fàcils de detectar. Són resistents a l'insectida d'esprai. No és com matar una mosca. Això no obstant, l'insecticida llençat de dret les atordeix, però encara fa falta un cop de pala de matar insectes per eliminar-les.

La vespa asiàtica ja no és l'insecte exòtic i inhabitual que va omplir els noticiaris al desembre del 2013. Llavors -en el context d'una onada de fred-, els agents rurals van detectar el primer rusc de vespes asiàtiques en un petit bosc a la vora del nucli del Mallol a la Vall d'en Bas. El rusc encara contenia uns centenars d'animals que varen ser exterminats amb insecticida. El que va sorprendre és que les vespes haguessin sobreviscut a una onada de fred.

De fet, les reines abandonen el rusc a finals de la tardor i passen l'hivern amagades sota qualsevol indret que els pugui defensar del fred. Passada la hivernació surten de l'amagatall i comencen la creació del rusc i la generació de nous individus.

Els nous surten del rusc en grups de caça. Cerquen tot el que es puguin endur al rusc i que serveixi per alimentar les larves que alhora es convertiran en nous caçadors.

El problema sorgeix quan els grups de caçadors detecten un rusc d'abelles de mel i comencen l'extermini de les abelles, les quals solen quedar-se a dins per evitar morir a la sortida. En ocasions, les vespes han entrat dins de ruscs i les abelles han generat un sistema de defensa fonamentat en la unió. Milers d'abelles han mogut les ales a gran potència fins desprendre prou escalfor com per matar-les.

Abocador incontrolat

«La idea era millorar el paisatge i la natura de Castellfollit», recorda Xavier Coronado. Quan van netejar el camí del Turonell es van trobar testimonis de la revolució consumista dels anys 60 i 70. És a dir, de quan els veïns sortien per la finestra i llençaven de tot als marges de la vora del riu. Passava a tots els pobles de Catalunya. Per exemple, n'hi havia hagut al Volcà Croscat, damunt del Fluvià a Sant Joan les Fonts i a d'altres llocs. La major part d'abocadors incontrolats van ser sepultats o netejats.

Això no obstant, a Castellfollit una gran part de les restes van quedar amagades per la vegetació. «Vam començar a treure les deixalles i vam recuperar de mica en mica l'entorn, fins ara», indica Coronado. «Gairebé -exposa-, queda molt poca feina a enllestir, perquè quedi sense deixalles i per recuperar l'esplendor natural que es mereix».

Sobre la quantitat de residus trets, quantifica: «Molts». I, en tant que exemple indica:?«Hem tret fins i tot rentadores dels capçals dels arbres».