L'assemblea provincial d'Unió -no més d'una trentena de persones congregades al centre cívic del Barri Vell de Girona- va decidir ahir que Montse Surroca i Pere Maluquer repeteixin com a candidats al Congrés dels Diputats i el Senat. És innegable que amb la decisió han aconseguit conjuminar la política i els valors cristians de la formació, en el fons s'ha limitat a seguir la màxima jesuítica d'«en temps de tribulació no fer mudança», tampoc és que tinguin un planter gaire florit per fer recanvis d'última hora quan bona part dels dirigents més representatius s'han donat de baixa i la democràcia cristiana ha quedat fora de l'arc parlamentari autonòmic.

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va fer acte de presència a l'assemblea on va explicar que la confecció de les candidatures s'ha realitzat «amb normalitat» i que dissabte «seran valorades pel consell nacional», al temps que també s'aprovaran els eixos del programa electoral que es fonamentarà en advertir als partits autonòmics «que no espot violentar la legalitat» i als partits nacionals «que no es pot continuar mirant cap a un altre costat».

Espadaler va evitar tenir en compte un escenari polític sense representació d'Unió a les cambres nacionals. Traient a col·lació els pocs més de 100.000 vots obtinguts a les eleccions autonòmiques va donar a entendre que el context electoral del 20 de desembre pot suposar una taula de salvació en tant que «no estem davant d'un plebiscit, la CUP no concorre a les eleccions, el Junts pel Sí ni tan sols van junts».

«En aquest context, Unió alça la veu per dir que no ens en sortirem des de l'immovilisme ni des de la violentació del marc legal que ens hem donat, ens en sortirem negociant amb fermesa, defensant els interessos legítims -que ho són- de Catalunya», va etzibar.

En tot cas, el secretari general va descartar la desintegració del partit doncs té la voluntat que Unió es torni a presentar en les properes eleccions autonòmiques, encara que va instar a formar govern de forma immediata i evitar uns nous comicis en mig any.

Montse Surroca -diputada des de 2008- es va expressar en termes similars als d'Espadaler per indicar que «la veu d'Unió ha de continuar estant present a Madrid» per resoldre els «temes pendents» de la província com el desdoblament de la N-II, el condicionament de l'N-260 a Portbou o el traspàs de l'aeroport de Girona. A Surroca la seguiran Jordi Fàbrega, Gemma Ros, Ariadna Pujol, Agustí Ayats i Carles Àlvarez. Com a suplents, hi aniran Joan Masoliver, Josep Zambrano i Maria Gràcia Serrats.

Per la seva banda, Pere Maluquer -senador des de 2011- va indicar que en aquests comicis Unió ha de poder demostrar la «capacitat de diàleg amb l'Estat» i seguir treballant per resoldre les polítiques que han quedat pendent a les comarques gironines. A Maluquer el seguiran Núria Angalada i Jeroni Aurich. Com a suplents Francesc Xavier Hortal, Anna Colomer, Antoni Carrasco, Antoni Pagès, Fèlix Isern i Visitació López.