El Servei Català de la Salut (CatSalut) no ha pagat la factura sencera dels hospitals, residències i centres concertats, als quals únicament ha abonat el 66 % dels seus serveis en la factura que havia de pagar al setembre. Les patronals del sector -la Unió Catalana d'Hospitals (La Unió), l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC)- s'han unit per alertar en un comunicat que aquesta circumstància els deixa «en una situació límit».

Les patronals -que agrupen hospitals com el de Palamós, el de Blanes, el de Campdevànol, la Clínica Girona o la Salus Infirmorum de Banyoles- denuncien que el retard i els impagaments en la facturació, així com la falta d'aplicació de l'increment de la tarifa que havien aprovat i el fet que no es signin les clàusules dels contractes del 2015 amb el CatSalut «deixen els centres sanitaris i sociosanitaris catalans contra les cordes».

Els concerts representen el 53% de la despesa total del CatSalut, amb un import anual de la contractació de concerts al voltant dels 4.400 milions d'euros. La factura mensual dels concerts és de prop de 350 milions d'euros.

Durant el mes d'octubre, el Servei Català de la Salut només ha fet efectiu el pagament del 66% de la factura que paga als centres amb els quals té concert i que s'havia d'haver pagat al setembre, si s'hagués mantingut el termini de pagament a 90 dies.

Segons les patronals, tampoc hi ha previsió per al pagament corresponent al mes d'octubre, ja que encara no s'ha aprovat el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), al qual la Generalitat supedita el pagament a hospitals i a les farmàcies.

«Fa temps, el CatSalut ens pagava a 45 dies, després va passar a 60, ara estàvem en 90 dies i amb aquest impagament, ens n'anem als 120», explica Helena Ris, directora general de la Unió Catalana d'Hospitals, que també compta amb socis com l'Institut d'Assistència Sanitària, que gestiona l'hospital Santa Caterina de Salt.

«A aquesta situació d'asfíxia econòmica cal afegir que encara no s'ha fet efectiu l'increment d'un 3,6% de la tarifa als centres a partir de l'1 de maig, aprovat d'acord amb l'ordre publicada el DOGC el 22 d'abril», lamenten les patronals del sector. Per aplicar l'increment del 3,6% de la tarifa en els pagaments, és necessari que el CatSalut firmi les clàusules del contracte del 2015 amb tots els centres, cosa que s'ha vist dificultada pel canvi en el sistema de pagament, explica Ris. Això ha provocat que aquest novembre, la majoria encara no hagin signat les clàusules del 2015.

La posssibilitat d'incrementar la tarifa, però, explica la responsable de la Unió Catalana d'Hospitals, va ser clau perquè es pogués signar, el passat 28 de maig, el conveni col·lectiu de la xarxa sanitària d'utilització pública que reuneix els hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut, i que afecta uns 60.000 treballadors.

Les entitats sanitàries i socials concertades asseguren que estan fent «un esforç addicional assumint amb recursos propis els compromisos derivats del conveni».

«Tota aquesta problemàtica atempta contra la viabilitat dels centres i ha suposat un impacte directe en la tresoreria de les entitats que, des de fa temps, es troben al límit de disposició de les seves línies de crèdit i tenen moltes dificultats per ampliar», denuncien des del sector, i afegeixen que la situació ha provocat que els centres hagin hagut d'ajornar el pagament a tercers, «generant situacions de tensió en les empreses proveïdores, a més de l'increment de les despeses financeres».

«Creiem que aquest sector ha demostrat una gran maduresa davant el context econòmic del país, però ja no podem fer més esforços», han advertit les patronals.

La responsable de la Unió Catalana d'Hospitals afegeix que «el servei i l'atenció estan garantits, perquè al final tant el personal com les institucions del sector sanitari són molt responsables, però si la situació s'allarga tindrem problemes per pagar les nòmines».

La denúncia de les entitats del sector sanitari i sociosanitari s'uneix a la de fa uns dies del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, que divendres va fer públic que el CatSalut ja no disposa de més diners per pagar medicaments fins que no arribi l'aportació extraordinària del FLA. A partir de dijous 5, data que marca el concert per al pagament de la factura, el deute amb les farmàcies catalanes pujarà a més de 330 milions, dels quals uns 30 corresponen als apotecaris gironins.