La meitat dels pacients atesos als Centres d´Atenció i Seguiment de Drogodependències de Girona són tractats per problemes d´alcoholisme, i d´aquests, el 75% són homes. Segons les dades dels centres especialitzats en addiccions -els anomenats CAS- de l´Institut d´Assistència Sanitària, un 20% dels pacients van ser atesos per cocaïna, el 13% per cànem, el 10% per opiacis i un 2% per tabaquisme. El 5% restant corresponen a altres addiccions.

Segons informa el coordinador dels CAS, el doctor Jordi Costa, les causes que porten a demanar un tractament per alcoholisme en aquests centres són els problemes laborals que fan referència a l´incompliment en la feina; els problemes familiars, com discussions i agressions; els problemes econòmics, quan el consum de l´alcohol implica realitzar despeses per sobre dels ingressos; els problemes legals, com la retirada del permís de conduir o els maltractaments; i els problemes de salut.

Hi ha malalties directament associades al consum excessiu d'alcohol (malalties de l'aparell digestiu, fetge i pàncrees, i del sistema nerviós) i malalties que poden tenir un control defectuós degut al consum d'alcohol (hipertensió arterial, depressió, diabetis, i gota).

Campanya de sensibilització

Per a sensibilitzar sobre els riscos de l´alcohol, del 9 al 15 de novembre, l´Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa la campanya «Veus el que beus». Durant la setmana vinent, els professionals dels equips d´atenció primària de la ciutat de Girona duran a terme activitats per fomentar el consum responsable d'alcohol i alertar sobre els seus efectes. Es faran enquestes als pacients per conèixer els seus hàbits de consum d'alcohol i també es farà difusió de bons hàbits i dels riscos amb un vídeo informatiu als centres.

A més, a l´edifici de la Generalitat Girona es sensibilitzarà als treballadors a través del programa «A la feina alcohol 0,0». Així mateix, el dijous 12, de 8 a 8, es muntarà a l'entrada dels CAP de Girona, una taula informativa on també es recolliran enquestes, es faran tests de dependència alcohòlica i tallers per saber si els usuaris coneixen les unitats d'alcohol de cada beguda.