05 de novembre de 2015
05.11.2015

Només 13 pobles gironins reciclen bé més de la meitat de les seves deixalles

Tots ells són petits i l'Agència de Residus de Catalunya apunta que el millor sistema és el de la recollida porta a porta

05.11.2015 | 00:00
La incineradora de Campdorà, en una imatge del 19 d´octubre de 2012.

Només tretze municipis gironins reciclen correctament més de la meitat de les deixalles que generen. En general, es tracta de pobles que han implantat la recollida porta a porta (en concret, ara sis d'ells ho fan) o de municipis molt petits i d'interior. Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya, arreu de la demarcació Vilablareix és el poble que té l'índex més alt de recollida selectiva (80,77%), seguit de Vilajuïga, Susqueda, Celrà i Juià.

L'adjunt a Direcció de l'agència, Francesc Giró, defensa el sistema del porta a porta com un dels únics que és efectiu per incrementar el reciclatge, perquè obliga el ciutadà a ser «responsable» de les escombraries que genera i separar-la per fraccions.

L'any passat, segons les últimes dades recollides per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), a les comarques gironines es van generar 452.286 tones de deixalles. I de totes aquestes, poc menys d'una tercera part es van poder reciclar. Aquí l'estadística no deixa lloc per al dubte: a la demarcació, l'índex de recollida selectiva neta es va situar en un 30,24%.

Per sota la mitjana catalana

Aquest percentatge correspon a totes aquelles fraccions que es van enviar a reciclar o a fer compostatge un cop separats els impropis. És a dir, aquelles altres deixalles que s'havien mesclat incorrectament amb orgànica, paper, vidre o envasos. A les comarques gironines, si bé aquest 30,24% de selectiva suposa un increment respecte el percentatge del 2013 (28,4%), el cert és que l'any passat la demarcació va continuar situant-se per sota la mitjana catalana (31,24%).

Ara bé, si es posa la lupa damunt dels municipis, n'hi ha alguns que ja comencen a fer els deures. Això sí, encara són molt pocs. A la demarcació, hi ha tretze pobles on aquest índex de recollida selectiva neta se situa més amunt del 50%, el percentatge que s'ha fixat assolir la Unió Europea de cara a l'any 2020.

El porta a porta, efectiu

L'adjunt a Direcció de l'ARC explica que, en general, els pobles gironins que superen el 50% de selectiva obeeixen a dues casuístiques. O bé són municipis on s'ha implantat la recollida porta a porta, o bé són pobles petits d'interior (amb pocs habitants però on hi ha restaurants que separen la fracció, cosa que ajuda a apujar els percentatges).

De fet, dels sis pobles gironins que tenien implantat el porta a porta durant el 2014, només un no apareix al llistat (veure quadre adjunt). Es tracta de Llagostera (on l'índex de selectiva, però, va fregar el 50% i es va situar en el 49,68%). Tots els altres cinc sí que hi surten (Vilajuïga, Celrà, Vilablareix, Sant Joan de les Abadesses i Vilobí d'Onyar).

Cinc municipis més

A aquesta llista, a més, a finals de l'any passat s'hi van afegir cinc municipis més. Tots, de l'Alt Empordà. En concret, Biure, Boadella i les Escaules, Darnius, Maçanet de Cabrenys i Terrades.

Francesc Giró va defensar el porta a porta com una de les fórmules més efectives a l'hora d'incrementar el reciclatge, perquè obliga el ciutadà a ser «responsable» de les escombraries que genera. «Aquests sistemes són els que, a la llarga, tindran millor resultat; parlo del porta a porta o, per exemple, d'altres com la recollida amb contenidors tancats amb targeta que identifiqui l'usuari», va precisar l'adjunt a Direcció de l'ARC.

Giró també va subratllar que el porta a porta no és implantable només a pobles petits, sinó que també es pot aplicar a grans ciutats. «Per exemple, Milà ho ha fet; d'allò que es tracta és de buscar quina és la mecànica més eficient per a cada lloc», va concretar l'adjunt a Direcció de l'ARC.

La roba, assignatura pendent

L'estadística de l'ARC també posa una altra dada sobre la taula. I és que, al costat de la necessitat d'incrementar la recollida selectiva, també hi ha una altra assignatura pendent: la roba. «Amb el tèxtil tenim encara molta feina a fer; ens adonem que, en aquells llocs on la selectiva ja està implantada, encara continua llançant-se molta roba; per això, les iniciatives que han sorgit per reutilitzar-la o donar-li un nou ús són interessants i s'han d'impulsar», va concretar Giró. A les comarques gironines, l'any passat es van recollir 895 tones de tèxtil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit