05 de novembre de 2015
05.11.2015

Només 13 pobles gironins reciclen bé més de la meitat de les seves deixalles

Tots ells són petits i l'Agència de Residus de Catalunya apunta que el millor sistema és el de la recollida porta a porta

05.11.2015 | 00:00
La incineradora de Campdorà, en una imatge del 19 d'octubre de 2012.

Només tretze municipis gironins reciclen correctament més de la meitat de les deixalles que generen. En general, es tracta de pobles que han implantat la recollida porta a porta (en concret, ara sis d'ells ho fan) o de municipis molt petits i d'interior. Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya, arreu de la demarcació Vilablareix és el poble que té l'índex més alt de recollida selectiva (80,77%), seguit de Vilajuïga, Susqueda, Celrà i Juià.

L'adjunt a Direcció de l'agència, Francesc Giró, defensa el sistema del porta a porta com un dels únics que és efectiu per incrementar el reciclatge, perquè obliga el ciutadà a ser «responsable» de les escombraries que genera i separar-la per fraccions.

L'any passat, segons les últimes dades recollides per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), a les comarques gironines es van generar 452.286 tones de deixalles. I de totes aquestes, poc menys d'una tercera part es van poder reciclar. Aquí l'estadística no deixa lloc per al dubte: a la demarcació, l'índex de recollida selectiva neta es va situar en un 30,24%.

Per sota la mitjana catalana

Aquest percentatge correspon a totes aquelles fraccions que es van enviar a reciclar o a fer compostatge un cop separats els impropis. És a dir, aquelles altres deixalles que s'havien mesclat incorrectament amb orgànica, paper, vidre o envasos. A les comarques gironines, si bé aquest 30,24% de selectiva suposa un increment respecte el percentatge del 2013 (28,4%), el cert és que l'any passat la demarcació va continuar situant-se per sota la mitjana catalana (31,24%).

Ara bé, si es posa la lupa damunt dels municipis, n'hi ha alguns que ja comencen a fer els deures. Això sí, encara són molt pocs. A la demarcació, hi ha tretze pobles on aquest índex de recollida selectiva neta se situa més amunt del 50%, el percentatge que s'ha fixat assolir la Unió Europea de cara a l'any 2020.

El porta a porta, efectiu

L'adjunt a Direcció de l'ARC explica que, en general, els pobles gironins que superen el 50% de selectiva obeeixen a dues casuístiques. O bé són municipis on s'ha implantat la recollida porta a porta, o bé són pobles petits d'interior (amb pocs habitants però on hi ha restaurants que separen la fracció, cosa que ajuda a apujar els percentatges).

De fet, dels sis pobles gironins que tenien implantat el porta a porta durant el 2014, només un no apareix al llistat (veure quadre adjunt). Es tracta de Llagostera (on l'índex de selectiva, però, va fregar el 50% i es va situar en el 49,68%). Tots els altres cinc sí que hi surten (Vilajuïga, Celrà, Vilablareix, Sant Joan de les Abadesses i Vilobí d'Onyar).

Cinc municipis més

A aquesta llista, a més, a finals de l'any passat s'hi van afegir cinc municipis més. Tots, de l'Alt Empordà. En concret, Biure, Boadella i les Escaules, Darnius, Maçanet de Cabrenys i Terrades.

Francesc Giró va defensar el porta a porta com una de les fórmules més efectives a l'hora d'incrementar el reciclatge, perquè obliga el ciutadà a ser «responsable» de les escombraries que genera. «Aquests sistemes són els que, a la llarga, tindran millor resultat; parlo del porta a porta o, per exemple, d'altres com la recollida amb contenidors tancats amb targeta que identifiqui l'usuari», va precisar l'adjunt a Direcció de l'ARC.

Giró també va subratllar que el porta a porta no és implantable només a pobles petits, sinó que també es pot aplicar a grans ciutats. «Per exemple, Milà ho ha fet; d'allò que es tracta és de buscar quina és la mecànica més eficient per a cada lloc», va concretar l'adjunt a Direcció de l'ARC.

La roba, assignatura pendent

L'estadística de l'ARC també posa una altra dada sobre la taula. I és que, al costat de la necessitat d'incrementar la recollida selectiva, també hi ha una altra assignatura pendent: la roba. «Amb el tèxtil tenim encara molta feina a fer; ens adonem que, en aquells llocs on la selectiva ja està implantada, encara continua llançant-se molta roba; per això, les iniciatives que han sorgit per reutilitzar-la o donar-li un nou ús són interessants i s'han d'impulsar», va concretar Giró. A les comarques gironines, l'any passat es van recollir 895 tones de tèxtil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit