L'exgerent de carreteres de l'antiga GISA, Jordi Vergé, ha acceptat una pena de multa de 16.000 euros per rebre 35.000 euros en suborns de l'empresa Rubau Tarrés. L'exalt càrrec de GISA -ara Infraestructures.cat- i els dos directius de l'empresa constructora, Joan Mozo Llambi -conseller delegat- i i Josep Rubau -president- també han acceptat el fets que els imputava la Fiscalia i tindran el mateix càstig, pagar una multa.

La pena pactada entre els lletrats dels acusats -Carles Monguilod i Francesc Jufresa- amb la Fiscalia Anticorrupció, que està pendent de ser ratificada davant del jutge, evitarà que els tres acusats -així com la dona del constructor, per a qui el ministeri públic demana el sobreseïment- siguin jutjats per un jurat popular. A canvi Vergé pagarà 16.000 euros, Mozo 10.000 euros i Rubau 33.000 euros.

Tots tres van ser investigats pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Barcelona, després que la Guàrdia Civil destapés l'existència d'un càrtel d'empreses gironines que presumptament es repartien l'adjudicació d'obres públiques d'asfaltatge i conservació de carreteres a la província de Girona en l'època del tripartit.

La benemèrita va detenir Vergé el 24 de febrer de 2011 després que les intervencions telefòniques al conseller delegat de Rubau Tarrés en el marc d'aquesta investigació permetessin descobrir el pagament d'un suborn de 35.000 euros -havia de ser de 60.000- per tal d'assegurar adjudicacions d'obra pública. En aquell moment, feia nou anys que estava treballant a Gisa, on era el gerent de carreteres a Girona.

Les escoltes telefòniques van permetre descobrir com Joan Mozo va entregar-li personalment un sobre amb 35.000 euros en bitllets de 50. N'hi havien d'haver anat 60.000 però va haver un error durant la preparació del sobre.

L'exgerent va seguir vinculat a Gisa fins el mes de maig, quan se'l va acomiadar després de considerar «febles» els seus arguments de descàrrec quan se li va obrir un expedient contradictori. L'empresa de la Generalitat el va destituïr per un «conflictes d'interessos», «trencament greu de la bona fe» i «abús de la seva posició en benefici propi».

Els directius de Rubau estan sent investigats també en la causa principal que instrueix el jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, al costat de responsables d'altres constructores, per presumpta alteració de preus en concursos públics per fer-se amb obres públiques de la Generalitat. Entre aquestes hi ha Servià Cantó, Xavier Alsina, Construccions Rubau, Romero Gamero, Dragados, Firtec, Copisa, Asfaltec 2004, Aglomerats Girona i Construccions Fusté.

Els altres casos de Gisa

La successora de Gisa no ha tingut més sort amb els alts càrrecs. Precisament, els dos màxims responsables d'Infraestructures.cat estan actualment imputats per sengles casos de corrupció vinculada a adjudicacions.

El president d'Infraestructures.cat Joan Lluís Quer es troba imputat per un jutjat de Barcelona per presumptes adjudicacions a dit des de l'Agència Catalana de l'Aigua, de la qual va ser gerent.

El seu número dos, el director general d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell, està imputat en el cas del 3 % que investiga el presumpte pagament de comissions a CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública.