Els síndics locals de Catalunya han demanat a les administracions un «compromís ferm i de país» per evitar que amb la crisi es consolidi «una societat dual». Segons asseguren, les conseqüències de la crisi econòmica es continuen notant i això es reflecteix en les seves oficines.

Durant el 2014, han fet 20.359 actuacions i han aconseguit que el 68% de les queixes es resolguin en favor del ciutadà. Alerten que l'habitatge continua essent un dels problemes principals. Segons el vicepresident del Fòrum SD, Joan Barrera, destaca l'augment de casos de persones que van a les oficines del defensor perquè, malgrat treballen, no tenen prou ingressos per pagar el lloguer i fer front també als serveis bàsics.

Problemes per pagar el lloguer

Més enllà de les dades quantitatives, els síndics han aprofitat la trobada per alertar de diverses casuístiques conseqüència de la crisi econòmica. Segons va explicar el vicepresident del Fòrum SD i síndic de Cornellà de Llobregat, Joan Barrera, si fa uns anys atenien consultes de persones que no podien pagar la hipoteca i intentaven fer de mediadors amb el banc, ara els problemes pel que fa a l'habitatge tenen més incidència en el lloguer.

En aquests casos, els síndics no disposen de recursos econòmics per ajudar les famílies però sí que poden orientar-les i acompanyar-les perquè vagin als Serveis Socials o bé intentin accedir a ajudes d'altres administracions. «Sovint arriba gent que va molt perduda i que no sap com afrontar el problema», va afirmar Barrera. Ell mateix va explicar que moltes de les consultes relacionades amb habitatge són de persones que, malgrat tenir feina, tenen uns ingressos massa baixos i no poden pagar el lloguer. Això, sumat al fet que tampoc arriben sovint a poder satisfer factures de serveis bàsics o a alimentar els fills. Malgrat no tenir dades, Barrera va alertar que és una tendència que va en augment i que demostra que la crisi s'està «perpetuant».

En aquest sentit, va voler llençar un missatge d'alerta a la societat i a totes les administracions, a la qual també s'hi va sumar el president del Fòrum SD i defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, que va reclamar que els ajuntaments han de gaudir de millor finançament perquè són el primer esglaó d'atenció als ciutadans. «L'administració més pròxima al ciutadà és l'ajuntament i no està ben tractat a la llei», va lamentar.

D'altra banda, els síndics van aprofitar la trobada per demanar al nou Parlament que si aborda la reforma de la Llei de governs locals reconegui i reguli la figura del síndic local. Segons Barrera, aquest és ja un compromís que va prendre l'antic Parlament però que no es va arribar a materialitzar.