Quan arriba la tardor, la Fageda d'en Jordà de Santa Pau (Garrotxa) rep l'arribada massiva de visitants que volen fotografiar l'espectacle cromàtic que ofereix aquest espai natural tan emblemàtic. Aquest any s'ha batut un rècord, 2.500 persones en un sol dia -l'11 d'octubre- i des del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ja estan estudiant mesures urgents, juntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Ajuntament de Santa Pau per abordar-ho. Aquesta massificació de visitants -sobretot al migdia- comporta seriosos problemes de trànsit. L'aparcament construït a l'àrea de Can Serra no pot encabir tots els vehicles i aquests acaben aparcats als vorals de la GI-524 que connecta Santa Pau amb Olot, generant situacions de risc per a conductors i vianants. El director del parc, Xavier Puig, ha explicat avui que esperen que per Setmana Santa de l'any que ve ja s'hagi avançat amb el servei de bus públic i amb les obres d'acondicionament de la carretera.

La Fageda d'en Jordà és un espai emblemàtic al mig del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa on es promou el silenci i el gaudi de la natura. Durant la tardor i la primavera, aquesta visita queda afectada per l'arribada massiva de visitants que volen veure l'espectacle cromàtic d'aquest espai quan hi ha el canvi d'estació, provocant seriosos problemes de mobilitat. L'aparcament construït a l'àrea de Can Serra no pot encabir tots els vehicles i aquests acaben aparcats als vorals de la GI-524 que connecta Santa Pau amb Olot, generant situacions de risc per a conductors i vianants.

Això és el que s'ha viscut en els últims caps de setmana, fent disparar de nou les alarmes. El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ja està estudiant mesures urgents, juntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Ajuntament de Santa Pau per abordar-ho. Fa uns dies el conseller Santi Vila reconeixia haver-ho vist en primera persona i que calia solucionar el problema. Ho va dir durant una visita que va fer a Olot, moment en què també va anunciar que estudiarien les obres de millora a la carretera per eixamplar els vorals i posar tanques que separin els vianants dels vehicles.

Aquest dilluns, el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, ha avançat més detalls sobre aquestes obres que passen també per acondicionar algun tram de la carretera vella de Santa Pau. El que es vol és "separar" els vehicles dels vianants i les bicis i aconseguir un camí al marge de la via principal. Entre els punts més problemàtics hi ha el tram comprès entre els aparcament del volcà de Santa Margarida, el de Can Serra i la urbanització de Can Blanc. Puig ha recordat que el problema ja ve de fa anys i que ja s'havia plantejat alguna millora però que ara cal abordar-ho amb "urgència" perquè es produeixen situacions de risc. "La gent aparca malament i els vianants passen pels vorals que no estan preparats", detalla Puig.

Pel que fa al cost de l'obra, el director del parc ha explicat que Territori i Sostenibilitat ha plantejat tirar-ho endavant des de la direcció general de carreteres però no es descarta buscar altres mecanismes de finançament.

Millores per Setmana Santa

Des del parc, esperen que a la primavera que ve ja hi hagi alguna millora amb nova senyalització i si pot ser que s'hagi avançat amb un servei de transport públic que enllaci Olot i Santa Pau. Segons Puig, l'any passat ja es va provar a través del bus de la Teisa però l'oferta no va acabar de tenir la demanda esperada i caldrà perfeccionar-ho. El que es buscarà, sobretot, és oferir una freqüència "còmode", especialment a les hores punta, entre les onze del matí i la una del migdia.

Un altre aspecte que caldrà treballar serà esponjar millor les visites en temps i espai, i aconseguir que el visitant no es quedi només a la Fageda d'En Jordà sinó que vagi a altres punts del parc. Només fa un any i mig que s'han començat a recollir el nombre de visitants que passen per la Fageda però les xifres ja demostren l'increment que s'ha experimentat aquest any. L'any passat la xifra rècord es va situar entorn dels 1.700 visitants l'1 de novembre però aquest any s'ha arribat als 2.500 el passat 11 d'octubre. Per Puig, "aquestes massificacions no són bones ni per l'entorn natural de la Fageda ni per la qualitat de visita que volem oferir".