L'empresari Jaume Costa Prades -nascut a Barcelona però resident a Girona durant molts anys, ciutat on va crear l'empresa Totconcrete- va marxar a Hondures per amor a una dona d'aquest país centreamericà a qui va conèixer a Girona i amb qui es va casar a l'ajuntament de la mateixa ciutat, i també per amor a la filla que va tenir amb aquesta dona ara es troba atrapat a la capital hondurenya perquè no vol marxar del país sense la nena, que no pot tornar a Catalunya sense el permís de la mare, que els va abandonar fa uns anys.

?En tot cas, la mare es troba ara als Estats Units amb una nova parella amb qui ha tingut un fill i no està posant les coses gens fàcils perquè es realitzin els tràmits necessaris perquè Costa, de 52 anys, i la seva filla Rubi, de 5 anys, puguin marxar d'un país en el qual estan vivint un autèntic malson com a conseqüència de les seves mancances econòmiques -ell no pot medicar-se de la seva cardiopatia i ha patit tres infarts, mentre la nena ha patit diversos episodis de malnutrició. A més, la tossuda voluntat de Costa d'emportar-se la nena li ha suposat amenaces de mort per part de la família de la seva dona, que a més s'ha quedat amb totes les propietats que l'empresari ha anat comprant en els darrers anys com a conseqüència que van ser posades a nom dels seus sogres perquè només els nacionals hondurenys poden tenir propietats al seu nom en aquest país centreamericà.

Precisament per no poder gaudir dels béns que ell va comprar a Hondures abans de marxar de Girona i per diversos negocis que han tingut poc èxit, Jaume Costa es troba en una situació molt difícil, sense diners per comprar medicaments per als seus problemes de salut i sobrevivint gràcies a les remeses que li envia la seva filla mileurista des de Catalunya. També sobreviu gràcies al fet que una dona amb qui ha mantingut una relació durant tres anys i amb la qual ha tingut una filla li permet viure a casa seva a la capital hondurenya, Tegucigalpa, tot i que la relació ja s'ha acabat. A més, en un país on la gent que ell pensava que li seria més propera li ha donat l'esquena i l'ha estafat, altra gent li ha ofert la seva amistat desinteressada i l'ha ajudat a sobreviure.

Costa ha presentat diverses denúncies contra la seva dona per haver-se quedat amb les seves propietats juntament amb la seva família i per intentar treure-li la custòdia de la seva filla simulant un divorci que realment no s'ha produït falsificant la seva firma.

L'empresari va conèixer la seva dona fa deu anys en una discoteca de Girona i de seguida es va enamorar d'ella. La relació va anar a gran velocitat i en pocs dies estaven vivint junts, mentre que als dos anys de relació, al setembre de 2007, es van casar.

El mes de setembre de 2011, després d'haver comprat una casa i diverses propietats a Hondures, Jaume Costa, la seva dona i la filla de tots dos -nascuda a Girona ?l'any 2010- van viatjar cap a aquest país per iniciar una nova vida. L'empresari va decidir marxar com a conseqüència que va apreciar que la crisi començava a afectar la seva societat i creient que amb els diners estalviats podria iniciar diversos negocis profitosos al país centreamericà, així com comptava amb les terres i propietats comprades des de Girona. Però ben ràpidament el seu somni va esdevenir un malson quan als pocs mesos d'arribar a Talanga, una ciutat situada a uns 70 quilòmetres de la capital i origen de molts milers d'hondurenys que es troben actualment a la província de Girona, la seva dona li va demanar el divorci i ell va començar a veure que no podria disposar de cap de les propietats que havia comprat, que els seus sogres no li van voler entregar. En els darrers anys, els estalvis que portava des de Girona se li han anat esgotant com a conseqüència que diversos negocis no li han sortit bé, fet pel qual ha quedat en una molt delicada situació econòmica.

Costa ha demanat ajuda a l'ambaixada espanyola a Hondures, que li ha promès intentar desencallar la seva situació, però de moment s'ha limitat a deixar-li 200 euros amb el compromís que siguin retornats en un mes. Contactats per aquest diari, l'ambaixada espanyola a Hondures i el Ministeri d'Exteriors s'han limitat a assegurar que estan intentant solucionar el problema, mentre que la família de Costa només espera que aquesta solució no arribi massa tard.