Un altre rècord negatiu per a l'aeroport de Girona. Des de fa 24 mesos, l'equipament de Vilobí d'Onyar només ha acumulat caigudes de passatgers. El darrer mes que va tenir més usuaris que la mateixa mensualitat de l'any anterior va ser l'octubre del 2013. Des de llavors, en aquests dos anys no naturals, tots els mesos han registrat menys viatgers que fa un any. L'aeroport de Girona-Costa Brava, doncs, ha mantingut la tendència a la baixa també aquest octubre, perquè ha perdut un 17,4% dels usuaris respecte al mateix mes de l'any passat. En concret, l'equipament de Vilobí ha tingut 182.853 passatgers en el desè mes del 2015, que són 38.000 viatgers menys que a l'octubre del 2014.Passatgers a l'Aeroport de Girona

Create line charts

De fet, és la primera vegada des de l'any 2004 que l'aeroport de Girona s'ha situat per sota del llindar dels 200.000 usuaris en un mes d'octubre. D'aquesta manera, des del gener i fins a l'octubre d'aquest any, l'aeròdrom gironí ha registrat, en total, 1.664.360 passatgers. Es tracta, per tant, d'un descens d'un 18,6% dels viatgers respecte als deu primers mesos del 2014. Tant en el balanç de l'octubre com en l'anual, Girona es troba a la posició número 17 del rànquing dels aeroports d'Aena amb més usuaris. Pel que fa al transport de mercaderies, l'equipament de Vilobí també ha patit caigudes.

En les mercaderies, doncs, l'aeròdrom gironí ha trencat la tendència positiva perquè aquest octubre ha registrat 1.457 quilos, que són un 74% menys que el mateix mes de l'any passat. Per tot plegat, les operacions de l'aeroport de Girona han disminuït en el desè mes del 2015, amb un total de 1.736 moviments. Això ha suposat un 15,2% menys d'operacions que a l'octubre del 2014.

Pitjor temporada d'estiu

A part del balanç mensual i anual, també es pot analitzar la temporada d'estiu d'aquest equipament (que s'acaba de tancar). La temporada estival de l'aeròdrom gironí, que està formada pels mesos d'abril, maig, juny, juliol, agost, setembre i octubre d'aquest any, ha estat la pitjor dels últims 11 anys. De fet, l'aeroport de Girona no ha arribat al milió i mig d'usuaris aquesta temporada d'estiu. També és el primer cop des del 2004 que l'equipament de Vilobí no ha superat el llindar d'un milió i mig de viatgers en una temporada estival.

Fins i tot, es tracta d'unes dades que s'aproximen a la temporada d'estiu de l'any 2003, que va ser el primer any que Ryanair va operar tots els mesos a l'aeroport de Girona. Des de l'abril i fins a l'octubre del 2003, l'equipament de Vilobí va registrar 1.134.960 passatgers. Aquesta temporada d'estiu, l'aeròdrom gironí ha tingut, en total, 1.498.763 usuaris. Per tant, això ha suposat que entre l'abril i l'octubre d'aquest any l'aeroport de Girona ha perdut 357.760 viatgers (que ha representat un descens del 19,2%) respecte a la temporada estival de l'any passat.

El cas és que els passatgers d'aquesta temporada d'estiu són menys de la meitat dels que es van registrar el 2008, el 2009 i el 2010. En aquells anys, l'equipament de Vilobí va tenir cada temporada estival entre 3,5 milions i 3,7 milions d'usuaris (des de l'abril i fins a l'octubre). Pel que fa a la causa de les xifres baixes d'aquest any, la raó és que l'aeroport de Girona només ha disposat d'una quarantena de rutes aquesta temporada d'estiu (una trentena d'enllaços menys que fa un any).

De la mateixa manera, tot apunta que aquesta temporada d'hivern de l'aeròdrom gironí -que va començar fa just un parell de setmanes- també continuarà en la tendència a la baixa perquè l'equipament de Vilobí només disposa de 13 rutes de Ryanair, ja que de moment no es preveu que cap altra companyia hi operi els mesos d'hivern. És per això que si res no canvia abans del desembre (cosa que no es preveu), l'aeroport de Girona-Costa Brava tancarà el 2015 sense arribar als dos milions d'usuaris anuals.