El Departament de Salut de la Generalitat proposa un model que podrà «predir en temps real la intensitat epidèmica de la grip amb dues setmanes d'antelació», va afirmar ahir el secretari de Salut Pública, Joan Puidollers, durant la presentació del Pla d'Hivern d'aquest any.

La Generalitat vol aconseguir anticipar-se dues setmanes als resultats de l'epidèmia per a ser més efectiu a l'hora de posar els dispositius en marxa. Per a fer aquesta predicció, es faran servir les dades de morbiditat que declaren obligatòriament els centres de salut, l'aplicació de Google Trends fon Influenza, que suposadament detecta més cerques al voltant de la grip setmanes abans que es detectin els pics i el sistema sentinella, que recull informació de l'activitat diària de metges de tot Catalunya.

El nombre de metges sentinella que hi participen aquest hivern és de 60 (34 de medicina de família i 26 pediatres) i estan repartits en 43 CAP catalans, entre ells centres d'atenció primària de Lloret de Mar, Olot, Girona i Cadaqués. Recullen mostres faríngies i nasals que són analitzades al laboratori durant tota la temporada i aporten les dades de morbiditat atesa a les seves consultes. A més, el sistema inclou també una vigilància sentinella hospitalària de casos greus confirmats de grip amb la participació d'una dotzena de centres, entre ells l'hospital Josep Trueta de Girona.

El secretari de Salut Pública, Joan Puigdollers, va destacar que el model que es posa en marxa és «un sistema novedós» i que, per tant, no saben quins resultats podran aconseguir-ne però va destacar que es podien avançar dues setmanes la presa de decisions. «Si ens funciona, haurem avançat moltíssim», va concloure Puigdollers.

Pel que fa als recursos per afrontar la temporada d'hivern, Salut ha previst que l'oferta d'hospitalització a Girona sigui de 768 altes d'atenció especialitzada d'aguts -les mateixes que l'any passat-, 140 altes de mitja complexitat (sociosanitaris) i 14 de Pades.

En el conjunt de Catalunya, s'ha augmentat l'oferta d'hospitalització als 12.132 ingressos, una xifra que cobreix la cobertura que es va fer finalment la temporada passada i que es podria ampliar en cas de necessitat.

Segons les dades de Salut, la temporada passada n'havien planificat 10.973 -més de 700 a la regió sanitària de Girona- i finalment es van arribar als 12.000 ingressos i per aquest motiu, han modificat el punt de partida d'aquest 2015 en un 10,6% més. En el cas de les altes sociosanitàries, l'augment és del 38,19% i s'arribarà a les 2.457.

El director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, va dir que tot i rque l'ús de llits és molt relatiu perquè depèn de la durada de cada ingrés, va dir que la xifra suposarà uns 200 llits més oberts.

Tanmateix, Padrosa va recalcar que l'oferta s'ha d'adaptar sempre a la demanda i que «si se'n necessiten més, es contractaran», en el cas, per exemple, que la grip sigui complexa o es concentri en unes setmanes més que d'altres.

Pressupostàriament, el CatSalut calcula una partida similar a la de l'any passat, entorn els 30 milions d'euros, i l'augment de recursos humans es gestionarà en funció de les necessitats de cada servei.

Un altres dels eixos amb què treballa Salut per disminuir els efectes de les infeccions respiratòries de l'hivern és la vacunació, i en especial la vacunació de la grip. En el cas de les comarques gironines, segons va informar Salut, se'n repartiran unes 100.000 dosis, un 8% del total que s'administrran a tot Catalunya. De moment, del 1.200.000 dosis que s'han encarregat al conjunt del territori, se n'han subministrat el 51,8%, és a dir 622.000 i la mitjana de dosis diàries que s'administren és un 95 superior a l'any passat.

Les autoritats sanitàries recalquen sobretot la importància de vacunar-se als grups de risc. En aquest sentit han recordat que l'any passat, una temporada en què la grip va tenir una activitat moderada però va donar-se més tard, es van confirmar 484 casos greus, un 17% més que anys anteriors. Principalment eren persones majors de 64 anys, un 90% ja presentava factors de risc previs i el 70% no estaven vacunats.