Les entitats del sector sanitari, farmacèutic i de la dependència es van unir ahir per denunciar la «situació de fallida» en què els deixen els deutes de l'administració, que xifren en més de 2.000 milions d'euros en concepte de subvencions, concerts i pagaments públics. Vuit patronals van llançar un clam unitari contra «la situació límit» en què es troben davant dels impagaments de la Generalitat i de l'Estat, que els podria dur a no poder afrontar les nòmines dels seus treballadors. Els representants dels sectors de l'àmbit de la salut van explicar que el deute de l'administració podria ascendir a «més de 2.000 milions d'euros», encara que es tracta d'«una xifra difusa, tenint en compte els interessos i les despeses associades a aquests impagaments».

A través d'un manifest unitari, PIMEC, la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, l'Associació Catalana d'Entitats de Salut, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya la Federació Espanyola de Tècnics Ortopèdic, la Federació Espanyola de Distribuïdors Farmacèutics i la Unió de Petites i Mitjanes Residències van exigir que s'alliberi «un pagament immediat a càrrec del deute acumulat» per fer front al pagament a tercers del mes de novembre.

La presidenta de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), Cristina Contel, va explicar que el deute acumulat de les administracions entre juny i novembre amb els centres sanitaris concertats és d'«uns 1.500 milions d'euros, a raó de 380 al mes», i que afecta 60.000 treballadors.

Contel va revelar que en una reunió entre l'ACES i el Departament d'Economia celebrada dimecres, la Generalitat va afirmar que la partida extraordinària del FLA per afrontar els pagaments sanitaris no arribarà fins al desembre, de manera que tampoc podran pagar el corresponent a aquest mes de novembre.

Amb tot, segons Contel, Economia ha acceptat estudiar casos amb dificultats «greus» per buscar-los una sortida des del mateix Departament, per la qual cosa la presidenta d'ACES ha demanat als centres que s'ho puguin permetre «que aguantin una mica més».

Un «problema estructural»

En el cas de les farmàcies, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Dalmases, va recordar que el deute de la Generalitat és de 340 milions; més de 30 milions dels quals corresponen a factures dels medicaments dispensats per les farmàcies gironines. Sobre els impagaments, Dalmases va reiterar que «es tracta d'una qüestió estructural, ja que es repeteix des de fa 4 anys», en què «un risc de l'administració es posa en mans dels professionals sanitaris».

El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, va assenyalar que les farmàcies «no tenen suficient capacitat econòmica davant una situació excepcional com l'actual», i que aquestes es plantegen el dilema de «complir socialment i donar medicaments com toca, però arruïnar-se».

Per al vicepresident de la Federació Espanyola de Distribuïdors Farmacèutics (FEDIFAR), Vicenç Calduch, «s'ha de responsabilitzar a qui toca d'aquesta cronificació agreujant dels últims anys en el sector, que provoca un sofriment professional que arriba també a la salut diària de la gent».

Des de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR), el seu president, Vicente Botella, va exposar que en el seu cas «el deute de l'Estat és cap als pares i avis de la nostra societat» i que «no és important el debat entre Madrid i Barcelona, sinó que el dependent pugui subsistir i viure en pau».

El president de PIMEC, Josep González, va reivindicar el «crit d'atenció» de les patronals tant al Govern català com al central perquè trobin «una solució urgent a una situació de fallida que posa en perill milers de llocs de treball, així com el dret a la salut de tots els ciutadans».

El president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) va ressaltar que «no s'entén que en un moment en què les recaptacions per impostos de l'Estat han pujat» els terminis de pagament a estructures sanitàries «estiguin empitjorant».

Per la seva banda, el president de la Federació Espanyola de Tècnics Ortopèdics (FETOR), Santiago Maza, va recordar que el sector de l'ortopèdia «ja es va mobilitzar el 5 d'octubre contra les retallades a les prestacions de productes ortopèdics que té previst aplicar el Ministeri de Sanitat», a la qual cosa cal afegir que «els pagaments de les administracions, per sobre dels terminis legals establerts, dificulten el dia a dia de moltes ortopèdies, especialment en uns moments en què aconseguir algun tipus de finançament és una tasca complicada».

No descarten mobilitzacions

Les entitats van mostrar la seva confiança en què les administracions puguin fer un pas endavant els propers dies, però si no es produeix, no descarten possibles mobilitzacions o altres mesures de pressió. Així ho va afirmar el president del Consell de Col·legis Farmacèutics, que va recalcar que sempre es faran tenint en compte no afectar el sector amb conseqüències a la salut, perquè no és «un sector d'oci». Botella també va afegir que es procurarà no crear «alarma social».