El 80% de les dones que Creu Roja de Girona atén en el seu programa d'acollida, atenció i assessorament per a dones en situació de precarietat o vulnerabilitat són víctimes de violència de gènere, un percentatge que la psicòloga responsable del programa, Olga Bernal, alerta que va a l'alça.

Aquesta professional és la referent de l'àrea d'atenció a les dones a la Creu Roja gironina i ahir va explicar que les experiències de les dones ateses per aquest «petit» servei finançat per l'Estat -l'any passat només en van poder atendre 96, d'entre 30 i 50 anys i totes amb fills- li han permès constatar «incoherències» o un «mal funcionament» del sistema legal i judicial.

Crítica al sistema judicial

Aquesta és la mateixa percepció que Bernal ha obtingut dels tres tallers específics per a víctimes de violència de gènere -en els quals l'edat baixa fins als 25 anys- que Creu Roja organitza cada any, en conveni de finançament amb l'Obra social la Caixa i en un d'ells també amb el Departament de Justícia de la Generalitat. En contraposició a les mancances legislatives i judicials, la psicòloga va ressaltar l'excel·lent funcionament dels recursos i els serveis gironins desplegats per actuar contra aquest tipus de violència que -va assegurar- «funcionen correctament i molt coordinats» mentre que «hi ha problemes a Justícia, perquè l'agressor es queda sense conseqüències».

Respecte el programa d'acollida, la psicòloga va remarcar que les dones hi arriben derivades per diferents serveis socials i de salut pública, amb unes necessitats específiques que, en principi, no tenen a veure amb la violència de gènere. «Moltes no vénen per això, però durant l'entrevista sorgeix la situació de violència», va explicar Bernal. La gran majoria de les beneficiàries d'aquest servei -que informa de les possibilitats d'assistència o de denúncia- són dones d'origen estranger que sovint es queden soles al càrrec dels fills, però un 20% és de nacionalitat espanyola. A partir de les vivències d'aquestes i altres dones, la psicòloga va assenyalar que la percepció de la Creu Roja és que «alguna cosa falla en el sistema judicial», motiu pel qual l'entitat vol organitzar una jornada que analitzi la situació.

En aquests moments, Olga Bernal duu a terme un dels tres tallers psicoformatius «Violència, tolerància zero» que la Creu Roja realitza cada any a Girona, des del 2009. La psicòlog va explicar que cada taller es concreta en 13 sessions setmanals, al final de les quals les dones afirmen que han après «a dir que no, a pujar l'autoestima, conèixer millor què és la violència masclista o triar la parella», entre d'altres qüestions. En el taller actual, que va començar a l'octubre i es tancarà al desembre, hi participen 12 dones -3 de Girona, 6 d'Hondures, 1 de Gàmbia, una més del Marroc i una altra del Senegal. A part de la limitació de places deguda al finançament, la Creu Roja exigeix dos requisits a les participants: no tenir un trastorn mental molt greu sense control i no conviure amb l'agressor.

Que no controlin la teva vida

Amb motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, que es commemora avui, la Creu Roja alerta que les actituds masclistes entre la població jove han augmentat. Per intentar capgirar la situació, ahir l'entitat humanitària va posar en marxa la campanya «Que ningú controli la teva vida», que difon missatges amb el hashtag #25NCRJ a través de les xarxes socials i centra activitats de sensibilització i coeducació. Aquestes últimes a les comarques gironines es concreten, avui, amb taules informatives a la rambla i al centre jove de Sant Feliu de Guíxols, també al centre jove de Sant Gregori i a la seu de Creu Roja a Girona; a més d'una activitat amb infants.

A partir de tallers de sensibilització per a joves de 14 a 20 anys, amb un bloc centrat en la violència de gènere, la responsable de Creu Roja Joventut a Girona, Alba Jaén, va advertir que «hi ha actituds molt arrelades entre els joves que ells no identifiquen com a problemàtiques i que són la base de comportaments masclistes». Jaén es va referir a fets com que es «trobi normal mirar el mòbil, opinar sobre l'ús de minifaldilla, amb qui s'ha de quedar o no» i també a «rols que es transmeten a través dels mitjans de comunicació». El 2015, Creu Roja ha fet 13 tallers d'aquest tipus a 335 estudiants d'instituts de totes les comarques.