Un edifici amb molta història -l'antic manicomi de Salt, una masia de l'època de la Mancomunitat- i molta llum entrant pels enormes finestrals és des d'ara l'epicentre de la recerca biomèdica a les comarques gironines. Les noves instal·lacions de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) al parc hospitalari Martí i Julià de Salt permetran, en paraules del seu director, Albert Barberà, «fer un salt qualitatiu» en la recerca que es fa a l'hospital Trueta -on mantindrà un espai-, Institut d'Assistència Sanitària, l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) i també la Universitat de Girona (UdG).

I és que Barberà va anunciar ahir que aviat l'Idibgi es convertirà en un centre adscrit a la UdG, una col·laboració que ajudarà a crear noves plataformes de treball per als investigadors i, en el marc de l'estratègia Ris3cat, aprofundir en l'aprofitament de les dades de salut dels gironins en quatre línies de treball: les neurociències, l'oncologia, el metabolisme i les malalties cardiovasculars.

La voluntat de l'Idibgi -que compta amb una plantilla d'una vuitantena de persones i agrupa més de 200 investigadors, no només metges, sinó també matemàtics o informàtics- és aprofitar les particularitats del territori gironí que converteixen la demarcació en «un microclima ideal per a la recerca», explica Barberà.

L'organització del sistema sanitari, amb un únic gran hospital i pocs proveïdors de salut; una llarga tradició de recerca en l'àmbit de l'atenció primària gràcies a registres poblacionals com el Regicor o el Registre del Càncer; i la possibilitat de disposar de mostres de població significatives fan de Girona, diu Barberà, un espai adequat per a que els resultats de la investigació facin amb fluidesa el salt del laboratori a l'assistència als pacients.

Més de 1.700 m2

Situat a tocar de l'hospital Santa Caterina i del futur Laboratori Clínic Regional, el nou centre de recerca s'ha instal·lat a l'edifici de la Mancomunitat 2, un espai de més de 1.700 m2 distribuïts en dues plantes. Les obres de rehabilitació, que han costat 1,8 milions d'euros, estan cofinançades a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El nou espai té capacitat per a 60 persones i, a més de guanyar espai, l'Idibgi ha pogut incorporar també nous equips tecnològics. La planta baixa de l'edifici principal, que data de principis dels anys 20, es destina als laboratoris, amb espais compartits entre els grups d'investigadors, i al Biobanc, on hi ha les mostres biològiques. La primera planta, en canvi, acull les zones on treballen els anomenats «investigadors secs», els que fan servir els ordinadors com a eina de treball.

A l'edifici annex a la masia, aixecat als 70, s'hi ha ubicat les sales de reunions i formació, l'àrea de suport a la recerca i administració.

Tot està preparat per quan es pugui dur a terme una segona fase del projecte, amb obres a la segona planta de l'edifici, i que inclourien la creació del primer estabulari de les comarques gironines, un espai per a experimentar en models animals com les rates, els ratolins o els peixos. El projecte per a posar en marxa aquest estabulari, explica Barberà, podria ser més ambiciós del que s'havia previst inicialment, gràcies a la suma d'esforços amb la UdG.