Els esports de muntanya es presenten com una sortida professional de futur amb el programa Esport Blanc Escolar, que encara la segona edició amb 170 alumnes gironins de tres Zones d'Escolarització Rural (ZER) i tres escoles de la Cerdanya i el Ripollès -als quals s'hi afegeixen 681 escolars de set comarques dels Pirineus més.

El projecte es va posar en marxa com a experiència pilot el curs 2013-2104 i aquest és el seu segon any d'implementació consolidada. La iniciativa compta amb la participació de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, el Departament d'Ensenyament, la Secretaria General de l'Esport, la Diputació de Girona, els Consells comarcals, els consells esportius de la Cerdanya i el Ripollès i les estacions d'esquí.

Precisament, el representant de l'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya i director de Turisme i Muntanya dels Ferrocarrils de la Generalitat, Albert Solà, va remarcar «el futur laboral» que el programa «Esport Blanc a l'Escola» obre als joves de les comarques de muntanya. Igual que el president de la Federació Catalana d'Esports d'hivern, "scar Cruz, que es va referir a la importància d'«acostar els esports de muntanya als nens de la zona» i «donar-los una possibilitat de futur professional». Ell mateix va explicar que a la seva federació li interessa ampliar tant la base d'esportistes com el seu rendiment: «volem que els campions del 2022 o el 2026 siguin de Camprodon o Ribes de Freser», va dir.

Ells, amb el director territorial d'Ensenyament, Albert Bayot, i el representant territorial de l'Esport, Josep Pujols, van presentar la temporada 2015-2016 del programa a Girona. Els seus objectius principals són educar mitjançant l'activitat esportiva, promoure la iniciació i el coneixement de les diferents modalitats d'esports d'hivern a l'escola, on el projecte es comença a aplicar a 3r de Primària i s'estén a 4rt. Aquest any es fa en 8 sessions de gener a març.

Pujols va concretar l'aportació de tots els actors en el projecte: el material -a un cost més baix- pel que fa a les pistes d'esquí, la gestió horària i de calendari amb el territori per part dels consells esportius i el contingut pel que fa a la Federació Catalana d'Esports i Ensenyament. Respecte les famílies, el cost per alumne és de 25 euros. En nom del Departament, Albert Bayot va destacar l'aprofitament del medi esportiu i natural en el currículum, «lligat amb un model de país» perquè -va explicar- «volem gent que arreli i defensi el territori»; a més de la voluntat de fer que els esports d'hivern siguin assequibles per a tothom.

Les ZER gironines que hi participen són les Cerdanya, Comte Arnau i Baridà-Batllia, a més de les escoles Jaume I-Llívia, Santa Cecília-Bolvir i Santa Coloma-Ger.