Fins fa tres dies Camprodon estava a punt de saltar literalment pels aires, i tot perquè a un parell de veïns, els artífexs del museu de La Retirada, se'ls va passar pel cap convertir les seves cases particulars en el dipòsit d'armes i munició més important de la província, i això que a Sant Climent Sescebes hi ha una base militar. Comptaven en el seu poder amb gairebé 400 artefactes explosius entre granades, detonadors, projectils de morter, metxa lenta i 200 armes de guerra com rifles de franctirador, metralladores, escopetes, pistoles i 12.155 cartutxos per ser usats.

La Guàrdia Civil l'ha desmantellat per complet i ha desvinculat l'arsenal de delictes de terrorisme, o tràfic d'armes. Simplement, es tracta de dos fanàtics de les armes que, a banda del museu, on pràcticament no es va comissar res, han anat fent una col·lecció privada amb tota naturalitat però prescindint dels requisits legals tals com una llicència de col·leccionista o la inutilització de l'armament adquirit. Perquè pràcticament el cent per cent funcionava perfectament, fins i tot l'ametralladora que un dels detinguts es va construir amb un amortidor d'un R12 i el seu coneixement de torner.

El tinent coronel de la comandància de la Guàrdia Civil a Girona, Jorge Cumba, no va poder sortir del seu astorament quan els tècnics de desactivació d'explosius (Gedex) li van explicar l'emmagatzematge de les bombes i la tranquil·litat amb què les manejava el principal implicat, ja que semblava més que es tractes d'un "simple encenedor" que de bombes "velles i inestables" que podien esclatar en qualsevol moment, i més estant guardades en caixes en dins un garatge.

Els agents de l'insitut armat van poder topar amb aquests peculiars col·leccionistes després que al mes d'agost rebessin informació que apuntava a l'existència d'aquest important arsenal, de manera que van emmarcar la recerca dins l'operació Òxid, que al seu torn està vinculada a un operatiu d'àmbit europeu destinat al control d'armes en territori comunitari.

"No són delinqüents ni criminals, són persones amants de les armes i amb avidesa per col·leccionisme", va detallar el tinent coronel, però això no treu que el dipòsit era completament il·legal i que ara s'haurà de seguir el rastre de cadascuna de les peces intervingudes, ja que n'hi ha que tenen els números de sèrie esborrats i haurà de comprovar-se si han estat utilitzades en algun fet criminal.

La feina serà feixuga perquè els col·leccionistes van optar per l'estratègia del mort per justificar la procedència de gran part de l'arsenal, la qual consisteix a assegurar que una persona finada els va lliurar els artefactes.

El subdelegat del Govern, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va felicitar públicament la benemèrita per haver desmantellat l'arsenal més gran que mai s'ha trobat a la província i que representava un perill per a la seguretat pública, tant perquè les bombes podien esclatar en qualsevol moment i provocar una gran tragèdia -els pisos estaven al centre de Camprodon- com perquè les armes estaven en perfecte estat i algú podia robar-les.

Entre el material comissat hi havia 37 armes de guerra; 10 metralladores; 95 pistoles; 30 revòlvers; 35 escopetes; 10 armes d'avantcàrrega; 150 carregadors de diferents calibres; 21 peces fonamentals d'armes; 12.155 bales per a armes curtes i de guerra; 296 detonadors explosius; 97 granades de mà; 50 projectils d'artilleria; un projectil de morter; un rotllo de metxa lenta. Tot l'arsenal ha sigut dipositat al Jutjat d'Instrucció de Ripoll, a excepció de les bombes, que es van fer esclatar a la base militar de Sant Climent Sescebes.