Salut, ciutadania, feina i el desig de recuperar la vida pròpia són conceptes que van marcar la defensa del dret a l'habitatge que Càritas Diocesana de Girona i el Centre d'Acollida i Serveis Socials La Sopa van realitzar ahir al migdia, dintre de la campanya "Cap persona sense llar" que desenvolupen aquesta setmana.

Una setantena de persones van participar en un flashmob al pati de la Casa de Cultura -on el fort vent els va obligar a refugiar-se, quan havien previst situar-se davant l'edifici de la Generalitat-, durant el qual van exhibir cartells i van alçar la veu per demanar "més lloguer social" i "que no hi hagi cap persona sense llar", afirmar que "habitatge és salut", fer declaracions de principis com "no volem viure d'ajuts", "volem recuperar la nostra vida" o "tots som ciutadans".

Un usuari de La Sopa va prendre la paraula per explicar que les persones sense llar, com ell mateix, "volem treballar, no volem viure d'ajuts, volem ser part d'aquesta societat -va reiterar-". També va demanar "que no ens tinguin por" i va expressar la seva queixa perquè "la burocràcia passi pel davant de la vida". L'home va tancar la seva intervenció amb un lament: "ens sentim invisibles". Una estona més tard, i al costat de dos representants de Càritas i La Sopa, va formar part de la delegació que va entregar un manifest al responsable d'Habitatge als Serveis Territorials del Govern -encara que el seu destinatari era el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Abans que la responsable del programa d'Habitatge de Càritas Diocesana de Girona, Flora Ridaura, llegís el document, una ventada va provocar l'escena més simbòlica de l'acció reivindicativa: es va endur volant una casa construïda amb brics de llet, a fora de la qual jeia un home que representava totes les persones sense llar per a les quals Càritas i La Sopa reivindiquen el dret a l'habitatge. Més tard, els assistents a l'acte van ajudar a trencar un cadenat que tancava la casa -buida, en al·lusió al parc d'habitatges desocupat de Girona i del conjunt de Catalunya- i en van simular l'ocupació.

El manifest elaborat amb motiu del Dia de les persones sense llar -que es commemora el 29 de novembre- reclama, entre altres qüestions, un pressupost específic per abordar els problemes d'habitatge, reformes legislatives, una línia d'emergència per garantir allotjament, una ampliació dels pisos de lloguer social, el propòsit de reduir fins al 5% el percentatge de persones que pernocten en espais públics, que es tinguin en compte les entitats socials i que se sancionin els propietaris de pisos buits -sobretot a les entitats bancàries que s'han beneficiat dels rescats econòmics, com va remarcar Ridaura.

La Sopa

Abans d'aquesta acció, es va realitzar el col·loqui Ocupació i feina per a les persones sense llar i la campanya continuarà demà al matí amb una activitat per conèixer La Sopa i els seus usuaris. També fins dissabte, es pot visitar una exposició de mandales a la Sala d'actes del Centre Cívic del Barri Vell.