30 de novembre de 2015
30.11.2015
Diari de Girona

Els boscos madurs milloren l'estat i benestar dels malalts de fibromiàlgia

30.11.2015 | 00:00
Els boscos madurs milloren l'estat i benestar dels malalts de fibromiàlgia

El contacte amb els boscos madurs, aquells en els quals la intervenció humana és molt limitada, és beneficiós per a la salut dels malalts de fibriomàlgia. Així ho certifiquen els primers treballs que s'han realitzat a Girona, on professionals de l'hospital de Santa Caterina i del Josep Trueta han comprovat els beneficis dels boscos centenaris en els seus pacients.

L'estudi, coordinat pel doctor Secundino López-Pousa, posa de manifest que aquests espais propicien un augment de les proteïnes anticanceroses, reforcen el sistema immunitari i redueixen l'adrenalina o la tensió arterial. Fins al moment, l'estudi ha posat de manifest que la interacció en els boscos madurs resulta especialment eficaç en els pacients amb fibromiàlgia.

Segons els primers estudis pilot, aquests malalts, que pateixen dolor muscular i una sensació de fatiga pràcticament crònica, poden arribar a reduir a la meitat els dies que pateixen dolors quan es realitzen exercicis en espais naturals.

La "medicina floral" està molt estesa en alguns països com el Japó, on s'han incorporat aquests serveis a la sanitat pública. En aquesta línia, a Catalunya s'està duent a terme una acció similar. L'organització Accionatura, amb col·laboració amb les diputacions de Barcelona i Girona, la Universitat de Girona i la Fundació Biodiversitat, han posat en marxa el programa "Salvans" per localitzar els millors boscos madurs i assegurar-ne la conservació.

Can Serra, bosc terapèutic

Justament l'any passat, una notícia de Diari de Girona explicava un altre estudi també dirigit pel doctor López-Pousa. En aquest cas, es va demostrar que aquelles pacients amb fibriomiàlgia que van passejar pel bosc de Can Serra d'Olot van notar millores significatives en el dolor, l'ansietat i l'insomni.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook