Girona acollirà avui diverses activitats amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. La Taula de Salut Jove a Girona (Salutacció), en col·laboració amb l'Associació d'Estudiants de Ciències de la Salut (AECS), ha coordinat aquestes accions amb l'objectiu principal de sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia i alhora motivar l'adquisició de coneixements sobre la sida, promovent un canvi d'hàbits i proporcionant informació sobre els recursos existents a la ciutat.

L'acte central de la commemoració serà avui a les dotze del migdia a la plaça de Miquel Santaló amb la lectura del manifest del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida 2015, que enguany té el lema de "Revoltes amb la prevenció". Aquest manifest es llegirà a la mateixa hora a tots els actes organitzats arreu de Catalunya pel Comitè Primer de Desembre.

Durant tot el matí, de 10 a 2, hi haurà una taula informativa i preventiva a la mateixa plaça de Miquel Santaló.

A banda d'aquest acte, cal destacar la taula informativa i preventiva sobre la sida que s'instal·larà dijous, de 10 a 14 del matí, a la Facultat d'Infermeria i Medicina de la Universitat de Girona (UdG), on es faran també proves ràpides de detecció d'anticossos del VIH. Membres de Salutacció, un grup de voluntariat integrat per estudiants de la UdG formats en un curs de promoció de la salut per a joves i estudiants de l'AECS informaran a la comunitat universitària sobre aquesta malaltia.

La Taula de Salut Jove a Girona està constituïda per l'Ajuntament de Girona, la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Creu Roja Joventut, l'Associació Comunitària Anti-Sida de Girona, l'Agència de Salut Pública de Catalunya i la Universitat de Girona.

Millorar

la detecció

D'altra banda, la Creu Roja i Creu Roja Joventut han engegat la campanya "Posa-te'l. Què més dóna? Sí que Dóna" amb l'objectiu de minimitzar l'impacte del VIH i la sida entre la població i alertar sobre la importància del diagnòstic precoç.

A més, Creu Roja posarà en marxa avui una nova aplicació, amb un plànol interactiu amb un sistema de geolocalització dels principals llocs on es realitza la prova del VIH a totes les capitals de província i als municipis de 100.000 habitants de tot l'Estat.

Cal tenir en compte que entre 130.000 i 160.000 persones viuen amb el virus del VIH arreu de l'Estat, de les quals entre el 25 i el 30% desconeix la seva situació.

Pel que a fa a Catalunya, l'informe de Vigilància epidemiològica recull enguany un total de 763 casos de nous diagnòstics de VIH l'any 2014 (33 dels quals a Girona). Del total,147 dels quals són de menors de 30 anys (19,23%). A més, els experts alerten de la relaxació en l'ús del preservatiu per part de la població jove.

Per promoure la prevenció, la Creu Roja també compta amb el Servei Multicanal d'Informació i Prevenció del VIH, que es va iniciar el 2005 com a servei d'atenció telefònica i que s'ha anat modernitzant amb els nous canals de comunicació (xat, pàgina web, xarxes socials, fòrums d'internet, etcètera). A dia d'avui, explica l'entitat, el xat ja concentra el 45% de les consultes, per sobre de les que arriben via telefònica (28%).