Resoldre le conseqüències de l'impagament del rebut de l'aigua és la causa de l'acord de col·laboració entre l'Ajuntament d'Olot i el concessionari, Sorea. Ahir, Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot per CiU) i Xavier Ventayol (director de concessions de Catalunya Nord de Sorea) van signar un conveni que estableix un fons de solidaritat per un import total de 5.000 € assumits a parts iguals per l'Ajuntament d'Olot i Sorea. La quantitat està destinada a assumir la liquidació total o parcial del deute corresponent a la factura del servei municipal d'aigua de les unitats familiars que estiguin en situació de precarietat i vulnerabilitat econòmica acreditada pels Serveis Socials.

El fons de 5.ooo € ha estat comptabilizat -segons Josep Berga (regidor de Benestar Social Drets Civils)- a partir de l'experiència d'anys anteriors en ajudes d'urgència social per situacions de manca de pagament del rebut de l'aigua. Berga va indicar que de gener a novembre d'enguany, el Consorci de Benestar Social ha hagut de resoldre 30 urgències referents al rebut de l'aigua. "El problema és que el deute s'acumula i agreuja la situació de les famílies", va valorar.

També va fer referència a la Llei de mesures urgents del 29 de julilol destinada a afrontar les emergències en l'àmbit de l'habitatge i de la pobresa energètica.

"En base a la llei -va explicar, quan una família es troba en situació de no poder pagar un rebut el primer pas sempre és anar a la Companyia". La Companyia , segons les normes de funcionament pròpies, intenta pactar els sistemes, a través dels quals la família pugui ajornar el pagament o fraccionar-lo. "Fins i tot -segons va dir-, els donarà tota la informació sobre les ajudes pensades per famílies nombroses". Va continuar: "En les situacions, en les quals la Companyia detecti que la família està en una situació greu d'emergència l'adreçarà a Serveis Socials".

2.009 bombones de butà

Bergà va enumerar la pobresa energètica com un dels principals problemes generats per la crisi econòmica. Si bé el rebut de l'aigua-segons ell-, forma part important de les dificultats de les famílies necessitades, la més important és la generada per l'impagament del rebut de la llum. Va enumerar en 85, les assistències socials pel problema de la llum. Això no obstant, la xifra més impactant de les donades per Berga va ser la de 2.009 bombones de butà en els 11 mesos del 2015.