02 de desembre de 2015
02.12.2015
40 Años
40 Años

Cremen el camp amb cargol poma per assegurar-ne l'eradicació

El cap de servei de Sanitat Vegetal detalla que continuarà havent-hi "màxima vigilància" per evitar una propagació de l'espècie

03.12.2015 | 07:17
La crema controlada del camp de Palau-sator on es va detectar la presència del mol·lusc a l´agost.

El Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) va cremar ahir al migdia el camp d'arròs del Baix Empordà on el 13 d'agost van localitzar quatre exemplars adults i 27 postes de cargol poma. L'objectiu d'aquesta crema controlada a la finca de Palau-sator afectada pel mol·lusc és assegurar l'eradicació del focus eliminant els exemplars que poguessin haver sobreviscut als tractaments previs.

El cap de servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Jordi Giné, explica que és una més de les actuacions del pla de xoc per eradicar el focus i impedir que es propagui a altres camps. "Hi hem aplicat primer saponina, que ja té una eficàcia del 80%; després la cianamida càlcica, que també s'ha demostrat efectiva; i ara el foc", detalla Giné que ressalta que no podran aixecar oficialment la quarantena a la zona fins d'aquí a dos anys però sosté que confien en haver acabat ja amb el focus.

"Primer es va fer el tractament fitosanitari, després es van tirar adobs i la tercera mesura és aquesta, cremar el camp per acabar de rematar el cargol poma que pugui quedar", diu.

Ahir al migdia es va fer una primera crema controlada de les 900 hectàrees que ocupa el camp. Un cop segada la parcel·la, el GEPIF va usar torxes de degoteig que van abocant combustible per anar calant foc a les restes de les plantes. El cap de secció de Gestió de Prevenció d'Incendis Forestals, José Ángel Terés, explica que l'objectiu és aconseguir temperatures altes que puguin acabar amb qualsevol cargol que hi hagi enterrat sota terra.

Per assegurar l'efectivitat de la crema, la setmana vinent preveuen utilitzar un sistema que ja utilitzen al Delta de l'Ebre. Es tracta d'una màquina, arrossegada per un tractor, que crema directament butà a la superfície del terreny i és capaç de fer penetrar més l'escalfor sota la superfície de la terra.

Segons Terés, l'objectiu és assolir una temperatura d'entre 50 i 60 graus perquè si algun exemplar ha pogut sobreviure, mori. Hagués estat més senzill aconseguir temperatures altes si haguessin fet la crema abans. El problema ha estat que, per seguretat, ha estat l'últim camp de la zona a segar-se perquè, un cop fet, han d'enviar la maquinària a desinfectar per evitar propagar l'espècie. Això ha endarrerit les opcions fins al desembre.

Giné assegura que "hem actuat amb contundència utilitzant tots els sistemes que coneixem per controlar la plaga". "Un cop fet això, el camp quedarà sec tot l'hivern per acabar de rematar, perquè el cargol és una espècie aquàtica", diu.

A partir d'aleshores, serà el comitè tècnic de seguiment de la plaga -format per especialistes, agricultors i administració- qui anirà marcant els passos a seguir. "Allò òptim seria que no es conreés el camp la temporada que ve, però encara no ho hem acabar de decidir perquè s'estudien alternatives", ha explicat Jordi Giné.

A més, les prospeccions tant a aquest camp com als del voltant o al sistema de desguàs continuaran per assegurar que han acabat amb el focus, tot i que per ara no hi ha cap sospita que apunti que el cargol poma no ha estat eliminat.

Mentrestant, continua la investigació per intentar descobrir com ha arribat el cargol poma a aquesta finca de Palau-sator. "Està clar que no ha vingut volant ni hi ha connexió per aigua, ha d'haver arribat de forma intencionada", assegura el cap de servei. Segons detalla, Mossos d'Esquadra i Agents Rurals intenten esbrinar l'origen del focus i, a més, fan vigilància intensiva als camps i als cotxes que hi circulen per evitar una nova introducció de la plaga.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook