Conduir borratxo i drogat només pot ser castigat amb una multa i no dues. Així ho acaba de fallar el Jutjat Contenciós-Administratiu número 1 de Girona en una sentència pionera a Catalunya i li ha estalviat 1.000 euros de multa i la pèrdua de 6 punts del carnet a un conductor que el matí de l'1 de gener de 2015 va donar positiu a la prova d'alcoholèmia i el drogotest. El jove només haurà pagat la sanció per anar borratxo, que a més era la més barata i la que treu menys punts.

L'advocat David Izquierdo és el responsable d'aquesta sentència després que acudís al jutjat indicant que el seu client va pagar la multa per l'alcoholèmia abans de rebre a casa la segona sanció per haver fumat cànnabis i, per tant, ja no calia pagar la segona pel principi de "non bis in ídem" -no dues vegades pel mateix-. El Servei Català de Trànsit qüestionava aquest plantejament assegurant que es tracta de dos fets diferents -anar begut i drogat- però que es podien acumular.

L'advocat va manifestar que la llei sanciona en els supòsits que se supera la taxa d'alcohol permesa "o" quan hi ha presència de drogues en el cos de l'infractor, sense especificar res sí va borratxo i drogat en el mateix moment. Per tant, el debat que es va plantejar era si "estem davant un mateix fet o davant dos fets diferents".

En la sentència dictada per la magistrada Asunción Loranca s'especifica que la llei "considera que estem davant una única infracció que es pot cometre de dues maneres diferents" i arriba a aquesta conclusió perquè l'article 65.5 c) de la Llei Sobre Tràfic no té en compte expressament que es cometin dues infraccions quan el conductor va borratxo i ha pres drogues, "al contrari, estem davant un sol fet, que integra una única infracció i que ha atemptat contra el mateix bé jurídic (la seguretat vial)". La qüestió del bé jurídic és essencial perquè, en definitiva, el que es castiga és haver posat en risc la circulació.

En aquest cas, l'únic que correspondria seria imposar al conductor la sanció més greu de les dues -la de drogues- però tampoc ha sigut possible perquè com que primer se li va notificar la multa per haver conduït begut, i aquesta ja la va pagar, ja no se li pot aplicar una segona multa per haver fumat marihuana perquè suposaria sancionar el mateix fet, és a dir, haver posat en risc la circulació.